2024. április 18. - Andrea, Ilma

A rendőrség nem tűri a bírói rágalmakat

A rendőrség a Fővárosi Bíróság két bírájának a rendőrök hamis tanúzásával kapcsolatos kijelentéseinek tisztázását és bizonyítását, ellenkező esetben visszavonását várja - reagált az Országos Rendőr-főkapitányság kedden internetes oldalán a Fővárosi Bírósá
2008. január 16. szerda 06:41 - Hírextra
A rendőrség internetes honlapján közzétett közlemény szerint öt dolgozójuk közül néggyel szemben első fokon felmentő ítélet született. Az ötödik rendőrt nem jogerősen egy év fogházbüntetésre ítélték, büntetését három évre felfüggesztették. Valamennyiüket hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt állították bíróság elé.

A rendőrségi közlemény rámutat: a sajtóban megjelent nyilatkozatok szerint a bíróság bizonyítottság hiányában mentette fel a bűncselekmény elkövetése alól a vádlottakat, melyet a bírói nyilatkozat szerint befolyásolt az, hogy a rendőrök hamisan tanúskodtak.

A rendőrség külön kiemel két nyilatkozatot. Az egyikben a Magyar Nemzet keddi írását idézik, amelyben az szerepel, hogy a bíró megjegyezte: "...szomorú, hogy a rendőr tanúk egy része biztosan hazudott a bíróságon, hiszen tény, hogy Mendozát súlyosan bántalmazták a kapitányságon."

Ugyancsak kitértek a Hír TV hétfő esti híradójában elhangzottakra, amelyben egy másik bíró a témával kapcsolatban úgy reagált, hogy "az egymás iránti szolidaritás olyan mélységű, hogy a rendőr tanúk még a hamis tanúzást is felvállalták annak érdekében, hogy a megvádolt társaik felmentésére kerüljön sor."

A rendőrség közleményében rámutat: a hatályos jogszabály szerint amíg nem fejeződik be az az ügy, amelyben a hamis tanúzást elkövették, az eljáró hatóságnak a feljelentése alapján indítható büntetőeljárás. Ugyancsak utalnak a jogszabálynak arra a rendelkezésére, amely kimondja, hogy a hatóság tagja, így az ügyész, illetve a bíró köteles a hivatali hatáskörében tudomására jutott bűncselekményt feljelenteni. Hozzáteszik: a bíróság a nem hitelt érdemlő tanúvallomást kizárhatja a bizonyítási eszközök köréből.

Mindezek alapján a rendőrség szerint ha a bírói nyilatkozatban foglaltak ténylegesen fennállnának, a bírónak feljelentést kellene tennie a hamis tanúzást elkövetővel szemben. Ilyen azonban a rendőrség eddigi információi szerint nem történt.

"Nyilvánvaló, hogy mindkét bíró - nagy nyilvánosság előtt tett - fenti kijelentése súlyos vád, amelynek tisztázását és bizonyítását, ellenkező esetben visszavonását várja a rendőrség" - tartalmazza a közlemény.

Mint írják, a rendőrség érdekelt a tagjai által elkövetett esetleges jogsértések alapos feltárásában, ugyanakkor elkötelezett abban, hogy a tagjait ért alaptalan vádakat mindenkor elutasítsa, mert ellenkező esetben azok az egész testület tekintélyét ássák alá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását