2024. május 13. - Szervác, Imola

Pest megyét nem éri hátrány?

Magyarország regionális szintű felosztásakor a legfontosabb szempontot az az össznemzeti érdek adta, hogy megtaláljuk annak lehetőségét, miszerint a lehető legtöbb európai uniós forrás áramolhasson az országba - írja az SZDSZ budapesti elnöke az MTI-hez k
2008. január 15. kedd 15:42 - Hírextra
Szabadai Viktor Szűcs Lajosnak, a Pest Megyei Önkormányzat fideszes vezetőjének a Közép-Magyarországi Régiót érintő felvetéseire reagált. Szűcs Lajos január elején azt mondta, a Pest megyében élők többsége a főváros nélküli önálló régiót akar. Indoklásként azt hozta fel, hogy a Budapest és a megye alkotta régióban az uniós források elosztásánál a megye rendre rosszul jár.

A liberálisok budapesti elnökének nyílt levele szerint az uniós források minél hatékonyabb felhasználásának támogatásában korábban minden parlamenti párt egyetértett, így jöhetett létre a Közép-Magyarországi Régió budapesti központtal, akárcsak az Észak-Alföldi Régió debreceni központtal.

Az SZDSZ politikusa hangsúlyozta: a régióknak szánt fejlesztési támogatások az EU szabályozása alapján nem ugyanúgy vonatkoznak a régió egészére, különbséget tesznek Budapest és annak környezete, vagyis Pest megye között. Amíg a megye a teljes ciklusban ugyanolyan mértékben jogosult a fejlesztési támogatásokra, addig Budapest 2011 után a jelenlegi támogatási szintnek csupán 40 százalékára lesz jogosult.

Szerinte ilyen értelemben nem igaz, hogy Pest megyét hátrány éri a régióközpont magasabb fejlettségi szintje miatt.

Szabadai Viktor úgy gondolja, hogy amennyiben az Országgyűlés változtatna a közigazgatási törvény régióhatárokra vonatkozó részén, annak eredménye egyértelműen hátrányos lenne az ország szempontjából tekintve. Hozzátette: ebben az esetben Budapest lényegesen kevesebb fejlesztési forrásra, míg Pest megye mint önálló régió jóval kevesebb plusz pályázati forrásra lenne jogosult.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását