2024. április 28. - Valéria

Változik az ÁFA, de nem faragnak rá a bérlakásban élők

Az áfáról szóló törvényi szabályozás változása miatt úgy módosítják a fővárosi önkormányzat lakbérrendeletét, hogy a változások ne érintsék hátrányosan a bérlőket - nyilatkozta a városháza kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI-nek.
2008. január 14. hétfő 14:40 - Hírextra
Nyáry Krisztián elmondta, hogy a Főpolgármesteri Kabinet hétfőn egyetértett azzal, hogy a hó végén olyan módosítás kerüljön a Fővárosi Közgyűlés elé, amely szerint amit eddig nettóban, ezután bruttó összegben fizessenek a bérlők.

A városvezetés elé került javaslat tartalmazza azt is, hogy a fővárosi önkormányzati bérlakások eladásakor a vételárat 20 százalék áfa terheli. Részletfizetés esetén a vételár áfával növelt összegének 20 százalékát előre, a hátralékot és az erre megállapított áfát pedig 15 év alatt havi egyenlő részletben fizeti ki a vevő.

Az előterjesztés szerint az új szabályozással csökken ugyan a fővárosi önkormányzat lakbérbevétele, de az üzemeltetési, karbantartási költségek áfáját visszaigényelhetik. Előzetes számítások szerint éves szinten 10 millió forint körüli bevételkiesést jelent az önkormányzatnak az új szabályozás. A bérlőknél azonban komoly megterhelést jelentene, ha a tavaly megemelt lakbér összegét még megemelnék az áfa összegével is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását