2024. július 18. - Frigyes

Lopják a zsilipeket

Tavaly 16 millió forint kárt okoztak a fémtolvajok a vízügynek. Lopják a fémtárgyakat az árvízvédelmi töltésekről a Tiszán. Az ártereken lévő erdőket pedig fatolvajok ritkítják Észak-Magyarországon. Csak tavaly 16 millió forint kárt okoztak a színesfémtol
2008. január 14. hétfő 07:09 - Hírextra
"Két csappantyú volt fölszerelve. Egy-egy ilyen vasrúddal volt felfogatva" - mutatta egy névtelenül nyilatkozó férfi a Híradónak. Mostanra a rúd és a zsilip is eltűnt a Hernádnémeti gátról.

Pedig a két vaslemez egyenként is legalább 60 kiló. A színesfém-kereskedők néhány ezer forintot adnak érte. A vízügyi igazgatóságnak viszont jóval többe kerül a helyreállítás. Mérni kell, szilikon gumira van szükség, és a helyreállítás munkadíját is ki kell fizetni. Ezek százezer forintos tételek.

Azt, hogy évente hány szerkezetet rongálnak meg a tolvajok, nem lehet tudni. Az viszont biztos, hogy egy ötéves összesítés szerint 2007-ig 25 millió forint kárt okoztak a vízügynek. Viszont tavaly már egy év alatt volt 16 millió forint a rongálással okozott kár. És ebben még nincs benne az ártérről ellopot fák értéke. Tiszadobnál még a gátőr házát is felgyújtották a tolvajok, miután a férfi rajtakapta őket.

Ha nem pótolnák az ellopott alkatrészeket, egy nagyobb árvíznél több Tisza parti települést is elönthetne a folyó.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság azt állítja, hogy azokon a területeken, amelyeket ezek a művek védenek, jelentős belterületi és külterületi elöntések keletkeznének, amely több 10 milliós, 100 milliós kárt jelentene.

A gátőrök folyamatosan vizsgálják a zsilipeket és ha valamelyik megrongálódott, azonnal jelzik.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását