2024. április 28. - Valéria

Zöld alkotmány

Az idei esztendőt az zöld alkotmányozás évévé nyilvánítja a környezetvédelmi minisztérium - jelentette be Fodor Gábor tárcavezető pénteken Egerben. Egy több évtizedre szóló környezetvédelmi stratégiai programot kívánunk megfogalmazni, ami kiinduló pontot
2008. január 12. szombat 08:06 - Hírextra
Mint elhangzott, a középpontba a nemzeti éghajlatvédelmi stratégiát, a fenntartható fejlődést, az energiatakarékosságot és a megújuló energiaforrások terjesztését kívánja állítani a tárca.
Fodor Gábor sikeresként értékelte az általa vezetett minisztérium tavalyi tevékenységét. Szerinte ennek legfontosabb jele volt, hogy jó értelemben véve politikai üggyé vált a környezetvédelem Magyarországon, vagyis a választópolgárok többsége alapvetően fontos politikai kérdésnek tartja a környezetvédelmet.

Kitért arra, hogy a környezetvédelmi tárca megerősödése költségvetési pozíciója alapján is lemérhető, hiszen a megelőző évhez képest, mintegy 20 százalékkal, 76 milliárd forintról 97 milliárd forintra nőtt a minisztérium büdzséje. Ennek nyomán jelentősen meg kívánják erősíteni a természetvédelmi őrszolgálatot. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 200-ról 280-ra, vagyis történelmi csúcsra növelik a természetvédelmi szolgálat létszámát - ismertette Fodor Gábor.

Pártpolitikai kérdésekkel kapcsolatban Fodor Gábor közölte: az SZDSZ "illő tisztelettel" tudomásul vette, hogy Sólyom László a parlament számára megfontolásra visszaküldte a egészségbiztosítási törvényt. A liberális politikus biztos abban, hogy az államfő által hiányolt háttéranyagokkal kiegészítik és úgy fogadják el újra a jogszabályt.

Fodor Gábor emlékeztetett arra, az SZDSZ egyetért a köztársasági elnökkel abban, hogy az egészségügy területén is meg kell teremteni a versenyt. A magánbefektetők megjelenése a finanszírozás területén azért szükséges, mert az országnak nincs az egészségügyben felhasználható tőkéje. Ezt biztosíthatják a magánvállalkozások - fűzte hozzá.

Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy miközben a Fidesz folyamatosan ellenzi a magántőke bevonását az egészségügybe, több, a Fidesz által irányított településen, például Körmenden vagy Kiskunhalason a magánbefektetők eredményesen működtetik a helyi kórházakat.

Tájékoztatása szerint az SZDSZ meg kívánja teremteni a párt szervezetében a választókerületi megbízotti rendszert. Ettől azt várják, hogy a kisebb településeken is aktívabb liberális közösségek alakulnak ki. Fodor Gábor azt mondta, az SZDSZ olyan megbízottakra számít, akik később a párt helyi országgyűlési képviselőivé válhatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását