2024. április 19. - Emma

540 százalékos profit

Bioüzemanyagot gyártani prérifűből és más évelő növényekből papíron nem tűnik túl bonyolultnak. A nap energiáját használva megnő a növény, már csak folyékony üzemanyaggá kell változtatni. Mindeddig azonban csak kis, laborléptékű kísérletek zajlottak ezen
2008. január 12. szombat 08:03 - Hírextra
A kísérlethez Kenneth Vogel genetikus és csapata az amerikai Mezőgazdasági Minisztériummal karöltve hat évvel ezelőtt tíz gazdálkodót kért fel, hogy telepítsenek prérifüvet a farmjukon - írja a Science című folyóirat. A földek nagysága 3 és 9 hektár között változott.

Az öt év alatt befektetett összes eszközt és anyagot (pl. a felhasznált üzemanyagot) számba vették, valamint nyomon követték a learatott prérifű mennyiségét. A végeredmény pedig, hogy a prérifű a termesztésbe, aratásba és etanollá történő átalakításba fektetett energia 540 %-át hozza be. Legalább ilyen fontos a kutatók azon felfedezése, hogy a prérifű "szénsemleges", tehát azt az üvegházhatású gázmennyiséget, amely felszabadul az égése során, meg is köti, amíg megnő.

Szintén jelentős felfedezés, hogy azokon a farmokon, ahol műtrágyát és növényvédő szereket használtak, akár hatszor akkora terméshozamot sikerült elérni, mint azokon a farmokon, ahol egyáltalán nem, vagy csak csekély mennyiségben használtak ilyen anyagokat.

Vogel szerint "a végső következtetés, hogy az ún. low-input (csekély befektetéssel járó) rendszerek gazdaságilag nem életképesek.".

A tanulmány hatására elképzelhető, hogy egyre több gazdálkodó tér át az energiahordozók termesztésére, elsősorban a marginális termőterületeken.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását