2024. május 3. - Tímea, Irma

Tulipánhagyma a hűtőben

A karácsonyi kaktusz, az ünnepekre hajtatott nárcisz vagy az ajándékba kapott azálea is szakszerű gondozást igényel, ha tulajdonosa azt szeretné, hogy jövőre is gyönyörködjön virágaiban.
2008. január 9. szerda 09:19 - Hírextra

Ha a karácsonyi kaktusz mostanra sem hozott bimbókat, annak az az oka, hogy túl magas, 18 foknál magasabb volt a hőmérséklet, ahol a növény készülődött ünnepi pompájára - állapítja meg a Kerti Kalendárium. De az is lehet, hogy túl sok volt számára a mesterséges megvilágítás.

Ilyenkor még menthető a helyzet, ha a növényt olyan helyiségbe helyezi gazdája, ahol hűvös van, és sötétedés után nem világítanak hosszú ideig, mint például egy ablakos előszoba vagy veranda.

Az elvirágzott hajtatott hagymás virágokat, mint a jácint, a tulipán, a gyöngyike vagy a kisvirágú nárcisz, cserepestől hűvös, száraz helyiségbe érdemes helyezni és megvárni míg leszáradnak a levelei.

Ezután a leveleket le kell vágni és papírzacskóban tárolni a virághagymát a kerti kiültetés őszi idejéig.
Ha valaki hajtatni akar, előtte 12-13 hétre a virághagymákat a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszébe kell helyezni. Például karácsonyi hajtatáshoz szeptember közepén kell betenni a hűtőbe a hagymákat.

A ciklámen és az azálea is csak a hűvöset szereti. A szobai ciklámen - amely gyakori cserepes névnapi, születésnapi virág - ablakközben érzi igazán jól magát.

Az azáleát - amely eléggé kényes rododendronfajta - kizárólag felforralt és szobahőmérsékletűre lehűtött vízzel szabad öntözni. A túlöntözést nem szereti, de azt se, ha földlabdája kiszárad - figyelmeztetnek a teendőkre a kertészek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását