2024. április 16. - Csongor

Sztrájkoló angyalcsinálók

Egyhetes sztrájkot tartanak kedd óta a spanyol abortuszklinikák, tiltakozásul a kormány részéről tapasztalt "zaklatás" ellen, ami azóta folyik, hogy rendőrségi razziákat tartottak illegális művi vetélések végzésével vádolt barcelonai kórházakban.
2008. január 9. szerda 11:05 - Hírextra
Több mint ezer nőn nem hajtják végre az abortuszműtétet ezen a héten, miután 31 klinika zárta be kapuit, és csak azokban az esetekben végzik el a beavatkozásokat, amelyekben az anya élete van veszélyben - közölte az abortuszklinikák szövetségének (ACAI) szóvivője. Ez a 31 klinika végezte el 2006-ban a Spanyolországban végrehajtott 101 592 abortuszműtét többségét.

A múlt év végén a rendőrség 13 személyt, többségükben nőgyógyászt és aneszteziológust vett őrizetbe Barcelonában illegális abortuszműtétek vádjával. Köztük volt Carlos Morin perui orvos, aki egy tv-műsorban volt látható, amint felajánlotta egy inkognitóban lévő, nyolchónapos terhes dán újságírónőnek az abortuszt 4000 euró (egymillió forint) ellenében. Az ACAI szóvivője szerint a kormány egyre több erőszakos, a betegek személyiségi jogait és az orvosok szakmai becsületét sértő ellenőrzést végez tagjai körében annak ellenére, hogy egyikük sem volt érintett a razziákban, az egészségügy-minisztérium pedig hallani sem akar a tárgyalásokról.

Spanyolországban 1985-ben, 10 évvel Francisco Franco diktátor halála után törölték el az abortusz teljes tilalmát, s bár az elmúlt évtizedben a művi vetélések száma megkétszereződött, a gyakorlatot a mai napig ellenérzéssel fogadják a hagyományosan katolikus országban. Az abortuszt csak bizonyos esetekben engedélyezik, például a magzat 12 hetes koráig, ha a nőt megerőszakolták és 22 hetes koráig abban az esetben, ha a magzat rendellenesen fejlődik. Akkor is elvégezhető, ha a szülés fizikai kockázatokkal járna az anya számára. Az ezen túl elvégzett műtétek miatt az orvosok 1-3 évi, a nők pedig hat hónaptól egy évig terjedő börtönnel sújthatók.

A konzervatív média felháborítónak tartja az illegális abortuszokat, ugyanakkor a kormányzó szocialista párt egyes tagjai az abortusztörvény további liberalizálását szorgalmazzák. José Luis Rodriguez Zapatero kormányfő azonban nem meri ezt megkockáztatni a márciusi általános választások előtt. A közhangulatra jellemző, hogy - mint az ACAI szóvivője elmondta - decemberben maszkos támadók törték be egy madridi klinika ablakait és az abortuszklinikák dolgozói Spanyolország-szerte egyre több fenyegetést kapnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását