2024. április 25. - Márk

Olimpia Prágában?

A cseh kormány jogi garanciákat adott Prágának arra, hogy pályázzon a 2016-os nyári olimpia megrendezésére. A kabinet határozatában ugyanakkor leszögezi: a döntés nem jelenti azt, hogy a kormány bármiféle pénzügyi garanciát, kötelezettséget vállalt volna
2008. január 9. szerda 15:15 - Hírextra
A jogi garanciák azt jelentik, a kormány tiszteletben fogja tartani az Olimpiai Chartát és garantálja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, hogy a játékok idején biztosítja a sportolók, edzők, újságírók és a rendezők szabad mozgását az ország területén.

Prága hivatalosan tavaly szeptemberben 4-én jelentette be igényét a 2016-os nyári olimpia megrendezésére. Az erről szóló nyilatkozatot Pavel Bém, prágai főpolgármester, valamint Milan Jirásek, a Cseh Olimpiai Bizottság elnöke írta alá. A nyilatkozatot elküldték a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak Lausanne-ba. Ez volt az első kötelező formális lépés annak igazolására, hogy a cseh főváros kandidál a 2016-os játékokra.

Prága mellett eddig Chicago, Rio de Janeiro, Tokió, Baku, Madrid és a Doha jelentette be hivatalosan igényét a csúcseseményre. A játékok rendezőjéről véglegesen 2009 októberében döntenek Koppenhágában.

A cseh közvélemény és Prága lakossága is megosztott az olimpia ügyében. Felmérések szerint nagyjából egyforma azok aránya, akik támogatják, illetve akik elutasítják az ötletet.
A csehországi polgármesterek többsége például attól tart, hogy az esetleges prágai olimpia megkurtíthatja településük költségvetését, ezért azt követelik, írjanak ki országos népszavazást a rendezésről, vagy Prága saját maga finanszírozza a játékokat.

Gazdasági szakértők számításai szerint a prágai olimpia 2016-ban mintegy 490 milliárd koronás költségeket igényelne. Ez nagyjából a tízszerese a jelenlegi éves prágai költségvetésnek.
A Pricewaterhouse Coopers pénzügyi elemző csoport ősszel nyilvánosságra hozott gazdasági tanulmányából az derült ki, hogy mintegy 88 milliárd koronás (858 milliárd forint) közvetlen beruházásokra lenne szükség. Ez 36 százalékkal alacsonyabb összeg, mint korábban gondolták. A csoport korábbi, 2004-ben készített hasonló tanulmánya még 136 milliárd koronás közvetlen beruházásokat tartott szükségesnek.

"Tudatosítjuk, hogy Prága esélyei jelenleg minimálisak" - mondta akkor a közszolgálati televízióban Milan Jirásek. Megjegyezte: ha azonban valamikor a jövőben Prága valóban olimpiai város akar lenni, akkor ezt a lépést meg kell tennie. Úgy vélte: ha Prága mégis megkapná a rendezési jogot, akkor meg tudna birkózni a feladattal.

Prága a hatvanas évek végén egyszer már mérlegelte, hogy rendezzen-e nyári olimpiát. A téma azonban lekerült a napirendről az után, hogy Csehszlovákiát 1968 augusztusában lerohanta a Varsói Szerződés öt országának hadserege.

Budapest is fontolgatta a 2016-os jelentkezést, azonban - szintén a PricewaterhouseCoopers jelentése alapján - a szükséges feltételek reálisan 2020-ra teremthetőek meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását