2024. április 23. - Béla

Veszélyben a turisták

A jegesedés egyelőre nem okozott erdészeti kárt, de a főváros környéki erdők turistaútjai balesetveszélyesek. A leszakadó ágak és a jeges, csúszós útszakaszok miatt a Pilisi Parkerdő Zrt. arra kéri a kirándulókat, hogy a héten ne induljanak túrázni a Pili
2008. január 7. hétfő 11:39 - Hírextra

Helyenként több mint egycentiméteres jégpáncél borítja a Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység erdeit. A jégréteg a fák lombkoronáját és törzsét is befedi. Egy-egy fa akár több tonna pluszterhet kénytelen elviselni. Bár helyenként előfordulnak fakidőlések, ágtörések, erdőgazdasági jelentőségű kárt a jég még nem okozott a Pilisben - tudatta közleményében a Pilisi Parkerdő Zrt.

Az erdőgazdaság tájékoztatójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a turistautak veszélyesek. Nemcsak a letörő ágak, hanem a talaj síkossága miatt is. Különösen a sziklás, meredek útszakaszok, mint például a Rám-szakadék, a Vadállókövek vagy Dobogókő környéke balesetveszélyes. A Pilisi Parkerdő Zrt. ezért arra kéri a kirándulókat, ha egy mód van rá, a következő héten ne látogassák a Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység erdeit.

Kerüljék el az erdőterületet az olvadás megindulásakor is, mert ekkor a 10-20 méteres magasságból lehulló jégdarabok okozhatnak sérüléseket. A balesetveszély miatt nem üzemel a dobogókői sípálya, a visegrádi Nagyvillám oldalában azonban a hóágyúknak köszönhetően használhatóak a sípályák.
Ez az időszak a vadállománynak is komoly próbatételt okoz.

Bár a hideget jól viselik, a jégpáncél borította hó alól csak nehezen jutnak táplálékhoz az állatok. A csülkös vad mozgását jelentősen akadályozza a jeges hó, a töredező jégréteg gyakran komolyan felsérti az állatok lábát. Az erdészek ezért ebben az időszakban nemcsak etetéssel segítik a vadállomány túlélését, hanem szükség esetén utakat, ösvényeket is taposnak, amin a vad megközelítheti az etetőket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását