2023. október 1. - Malvin

Szoptatás tilalmak nélkül

Az anyatejes táplálás valóban segíti a csecsemő- és gyerekkori allergia megelőzését, de néhány korábbi tanács hiedelemnek minősül az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiájának legfrissebb irányelvei szerint.
2008. január 7. hétfő 20:36 - Hírextra

A szervezet frissíti és felülbírálja honlapján (www.aap.org) korábbi ajánlásait. 2000 augusztusában a gyerekorvosok tanácsai között szerepelt, hogy a szoptatás ideje alatt mellőzzék a kismamák a tehéntej, a tojás, a hal és a mogyoró fogyasztását. A szilárd ételeknek a baba étrendjébe illesztését sem javasolták hat hónapos kor alatt.

Az anyákból és apákból, akiknek csecsemője vagy később kisgyereke allergiás lett, bűntudatot váltott ki, ha a szigorú szabályokat nem tartották be.

A mostani javaslatok felmentik a szülőket a felesleges lelkifurdalás alól, mert a fenti aggodalmak többségéről az elmúlt hét évben kiderült, hogy semmiféle tudományos tény nem támasztja alá.
A most közzétett útmutató, amely a Pediatrics szakfolyóirat januári számában is megjelent, elveti a szoptató anyák számára felállított tilalmi listát. Az egyetlen megingathatatlan pont a szoptatás fontossága maradt.

Az új iránymutató főbb pontjai:

- nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a fent felsorolt ételek fogyasztását mellőző szoptató anyák gyerekeinek csökken a kockázata az allergia kifejlődésére

- azoknál a csecsemőknél, akik családjában előfordult már allergia, a legalább négy hónapos kizárólagos szoptatás csökkentheti a tehéntej által kiváltott kiütések és allergia esélyét

- a legalább három hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás védi a babákat a ziháló légzés kialakulásától, de az nem bizonyított, hogy nagyobb gyerekkorban is megelőzi-e az asztmát

- szerények a bizonyítékai annak, hogy a nem kizárólagosan szoptatott érzékeny babák kiegészítő táplálását hipoallergén ételekkel kellene-e megoldani

- nincs bizonyíték arra, hogy a szójaalapú ételek megelőznék az allergiát

- nincs meggyőző bizonyítéka, hogy olyan ételek bevezetésének későbbre halasztása a kicsiknél, mint a tojás, hal, mogyoróvaj, megelőzné az allergiát. A szilárd táplálék bevezetésével azonban érdemes megvárni a négy és hat hónap közti kort.

A szoptató anyák mogyoróra vonatkozó tilalmának korábban a torontói egyetemen dolgozó Peter Vadas kutatási eredménye volt a hivatkozási alapja. Ő úgy találta, hogy a kismamák tejébe átjut a mogyoróból származó fehérje.

Ám Vadas is csak akkor javasolja az anyáknak a mogyoró teljes elhagyását, ha a családban előfordult már allergia.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását