2024. március 29. - Auguszta

Olajdráma a kritikusok kedvence

A There Will Be Blood című dráma nyerte el a hét végén az amerikai filmkritikusok országos szövetségének (NSFC) legfőbb díjait. Az 1920-as években játszódó olajdrámát Paul Thomas Anderson rendezte Upton Sinclair Olaj! című regényének felhasználásával.
2008. január 7. hétfő 21:10 - Hírextra

A súlyos erkölcsi kérdéseket boncolgató produkció a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb színészi alakítás díját is megkapta. Utóbbit Daniel Day-Lewis érdemelte ki, aki a történet főhőseként megszállott olajkutatót formált meg, akinek a fekete arany gazdagságot hoz ugyan, ám a pénz megrontja.

Az NSCF 61 tagot számlál, akik az ország legnagyobb napilapjainak és mozis szaklapjainak filmkritikusai. A kritikusok díjai nagy súllyal esnek latba az Oscar-díjakhoz vezető megmérettetésen.
A legjobb színésznő díját Julie Christie kapta egy Alzheimer-kórral küzdő asszony eljátszásáért Sarah Polley Egyre távolabb című filmjében. Christie-t, akárcsak Day-Lewist a legesélyesebb Oscar-favoritok között emlegetik a szakértők.

A legjobb epizódszereplők Casey Affleck (Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford) és Cate Blanchett (I'm Not There) lettek. A legjobb idegen nyelvű film díja a Cannes-ban diadalt aratott román produkciónak, a 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (4 hónap, 3 hét és 2 nap) című alkotásnak jutott.

A 42. alkalommal kiosztott kritikai elismerések között a legjobb dokumentumfilmként a Bush adminisztráció iraki politikáját bíráló No End in Sight című munkát díjazták.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását