2024. május 14. - Bonifác

Kezdődhet az aratás

Több helyen kellő vastagságúvá vált a jég, így megkezdődhet a nádaratás a Balatonon - tájékoztatta Fejér Vilmos, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének vezetője az MTI-t hétfőn.
2008. január 7. hétfő 17:55 - Hírextra

Közlése szerint a vízügyi igazgatóság hétfőn átadta a munkaterületeket a megbízást nyílt közbeszerzési pályázaton elnyerő öt vállalkozásnak, amelyek megfelelő időjárás estén tíz napon belül végezhetnek a feladattal.

Összesen 250-300 hektárnyi terülten történik majd tisztító nádaratás, ami mintegy 15 millió forintjába kerül a vízügynek. További 40-50 hektárnyi területről ipari hasznosításra alkalmas nádat arathatnak, amiért a vállalkozások fizetnek.

A pályázaton kívül tucatnyi, erre igényt bejelentő önkormányzatnak, illetve horgászegyesületnek engedélyezték a nádvágást, amelyek ezért nem kapnak pénzt.

A nádasok osztályozását öt évente kell felülvizsgálnia a vízügynek, amit két éve végzett el utoljára a Balatoni Nemzeti Parkkal közösen - mondta Fejér Vilmos.

A vízügynek a nádaratás megszervezése előtt be kellett szereznie az engedélyeket: védett területeknél a Balatoni Nemzeti Parktól, a nem védett területek esetben a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől, ez alapján adták ki a munkát - tette hozzá.

Beszámolója szerint utoljára, a kellő jegesedés hiánya miatt, két évvel ezelőtt arathattak nádat a tavainkon.

Mint a kirendeltségvezető elmondta, a szakmai vélemények igen eltérőek arra vonatkozóan, hogy hány évente célszerű a nádasok vágása, hiszen a berothadó nádból üledék képződik, a madarak fészkeléséhez viszont szükség van úgynevezett avas nádra. Ezért akadnak területek, ahol már egy évtizede nem engedélyezik a hatóságok a nádaratást, és akadnak, ahol csaknem mindig sor kerül erre, amikor ezt lehetővé teszi a tó jege a vegetációs időn kívül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását