2024. május 2. - Zsigmond

Bill Gates utoljára beszélt

A második digitális évtized kezdetéről beszélt a Las Vegas-i szórakoztató-elektronikai kiállítást (CES) megnyitó előadásában Bill Gates, a Microsoft nyáron visszavonuló vezére.
2008. január 7. hétfő 13:41 - Hírextra

A CES a szakma egyik legrangosabb rendezvénye, és hagyományosan a Microsoft alapítója tartja az első prezentációt, amelyben rendszerint beszámol a cég új termékeiről. Gates idei beszédében viszont nem esett sok szó friss fejlesztésekről. "Főleg azért, mert a Microsoftnak elege van már abból, hogy a CES-en olyan újdonságokat jelentenek be, amelyekből a végén valami egészen más sül ki, vagy nem is lesz semmi" - nyilatkozott Michael Gartenberg, az amerikai Jupiter Research informatikai piackutató intézet elemzője.

Bill Gates inkább tendenciákról és korszakokról beszélt. "Ez jó megoldás, de azért egy kicsivel több konkrétum nem ártott volna" - mondta Gartenberg.

A vasárnapi beszéd központi állítása szerint véget ért az első digitális évtized, amelyet a személyi számítógép, a billentyűzet és az egér dominált. "Az első digitális dekád hatalmas sikert hozott"- mondta Gates. "De ez még csak a kezdet, és mostantól még gyorsabban haladunk."

Az új korszakban az élet minden területét átjárja az informatika. "A berendezések összekapcsolódnak. A felhasználónak nem fog gondot okozni okozni, hogy az egyik készülékről a másikra hogyan vigye át az információt és nem kell megjegyeznie, hogy hova mentette el a dolgait" - mondta Gates.

A második évtizedben tovább folytatódik a digitális technológia diadalmenete. "A trend egyértelmű, az összes médium és a szórakoztatás is digitális lesz." Gates jóslata szerint továbbá múzeumba kerülnek a régi idők kellékei, a billentyűzet és az egér, és eljön a hanggal, érintéssel vagy mozdulattal irányított felhasználói felület, a "természetes interfész" világa.

Ezt ugyan már évek óta jósolja a Microsoft főnöke, és a cég ilyen típusú termékei - például a Sync elnevezésű hangvezérelt autórádió-szoftver, vagy a Surface, a kávézóasztal-formájú, érintőképernyős számítógép - viszonylag lassan terjednek. Az új megoldások népszerűségét azonban jól jelzi az érintőképernyős iPhone mobiltelefon, illetve a mozgásérzékelős Wii játékkonzol sikere.

A Microsoftot érintő újdonságok is akadtak azért a beszédben. Ezek főleg tartalomszolgáltatói fejlesztésekkel kapcsolatosak. Az MSN-portál például az NBC tévécsatornával kötött megállapodás révén olimpiai szekcióval bővül. Jó 3000 órányi pekingi sportközvetítést követhetnek majd a felhasználók, az MGM-filmstúdió archívuma pedig elérhető lesz a digitális televízióként is működő Xbox játékkonzolon, az Xbox Live nevű fizetős tartalomszolgáltatás részeként.

Az idei egyébként az utolsó CES, amelyet Gates nyitott meg - legalábbis cégvezetői minőségében. Nyártól ugyanis kivonja magát az első vonalból és inkább a jótékonykodásra koncentrál. Erről szólt a prezentáció egyetlen igazi meglepetése, a Bill Gates utolsó munkanapja címet viselő rövidfilm.

Ebben egyénisége humoros oldalát mutatja a Microsoft-vezér, súlyemeléssel és rappeléssel próbálkozik, és telefonál néhány híres barátjával, akik között ott van például Steven Spielberg, George Clooney, Barack Obama és Hillary Clinton.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását