2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Szerelmi dráma a kulturális minisztériumban

A görög kulturális minisztérium egykor mindenható főtitkára, az antik műkincsek volt főbiztosa a főszereplője az athéni kormányt az óév utolsó napjaiban kellemetlen helyzetbe hozó zsarolási ügynek.
2008. január 5. szombat 19:34 - Hírextra
A botrány december 20-án robbant ki, amikor az 54 éves Hrisztosz Zahopulosz öngyilkosságot kísérelt meg: kiugrott negyedik emeleti lakása erkélyéről és súlyos sérüléseket szenvedett. Azóta is kórházban ápolják. Kétségbeesett tettét megelőző napon általános meglepetésre lemondott tisztségéről, amelyet régi barátja, Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök 2004-es hatalomra jutása óta töltött be. A görög média akkor arról írt, hogy egyik volt munkatársnője, a 35 éves Eva Ceku megpróbált értékesíteni bizonyos, Zahopuloszra nézve kompromittáló dokumentumokat, köztük egy erotikus jeleneteket tartalmazó DVD-t. A hölgy ezután feladta magát a rendőrségnek, s bár tagadta, hogy neki magának köze lenne az ügyhöz, előzetes letartóztatásba helyezték és december 24-én zsarolás és öngyilkosságra való felbujtás címén vádat emeltek ellene.

A görög kormány egyelőre hallgatásba burkolózik és magánéleti dráma elmélete mögé próbál elrejtőzni, miután éppen csak magához tért a munkaügyi miniszter lemondásából, akinek egy illegális építési ügy, valamint bevándorlók feketén való alkalmazása miatt kellett távoznia posztjáról. A történet azonban politikai fordulatot vett: egyrészt megindultak a találgatások arról, hogy mennyire döntött szabályosan Zahopulosz európai uniós pénzalapokkal kapcsolatban, és miként "szabadított fel" olyan területeket, amelyek védett régészeti övezetekben feküdtek. De a kormányfőt is hírbe hozták sajtóirodájának vezetője kapcsán: Jannisz Adrianosz kénytelen volt beismerni, hogy egy újságíró neki adta át az inkriminált "rózsaszín" DVD-t, amelyen Zahopulosz és Ceku látható félre nem érthető helyzetben. Adrianosz azonban nem árulta el forrását, csupán a felvételt adta át az igazságügyi szerveknek a minisztériumi főtisztviselő öngyilkossági kísérletének másnapján.

Az athéni ügyészség azonnal vizsgálatot rendelt el a tárcánál 2004-ig visszamenőleg, majd a múlt héten a szaloniki ügyészség tette ugyanezt egy, a város bejáratánál emelt épülettel kapcsolatban, amelynek telke korábban védett terület volt.

Zahopulosz korábban már azzal kivívta a görög és a nemzetközi kulturális élet haragját, hogy ősszel elrendelte Athén központjában egy szecessziós épület lerombolását arra hivatkozva, hogy zavarja az új Akropolisz-múzeum kilátását. A bontást azóta felfüggesztették.

Karamanlisz mindazonáltal újévi üzenetében megerősítette korábbi eltökéltségét a korrupció elleni harcban. Ez volt annak idején legfőbb választási aduja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását