2024. május 4. - Mónika, Flórián

Népszavazási előkampány

Az SZDSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a nem, míg a Fidesz az igen szavazat mellett kampányol a vizit- és a kórházi napidíjjal, illetve a tandíjjal kapcsolatos népszavazás előtt. Ezt a pártok megyei tisztségviselői mondták
2008. január 4. péntek 15:51 - Hírextra

Jüttner Csaba szabolcsi SZDSZ-elnök hangsúlyozta: fontosnak tartják, hogy minél többen menjenek el szavazni és mondjanak nemet a feltett kérdésekre, a vízit-, a kórházi napidíj, valamint a tandíj eltörlésére, hiszen tovább már nem halogathatók az ország jövője szempontjából elengedhetetlenül szükséges egészségügyi és oktatási reformok.

Kifejtette: a vizit- és a kórházi napidíj segít meggátolni az indokolatlan orvoshoz járást, a felesleges gyógyszerfogyasztást, megszünteti a hálapénzt, az illegális jövedelemszerzést, és kikényszeríti a valódi gyógyintézeti ellátási költségek feltüntetését.

Novák Éva, az SZDSZ miskolci ügyvivője a tandíjjal kapcsolatban arról szólt, hogy a tanulók egyéni anyagi érdekeltsége egyebek között elősegíti majd a felsőoktatási intézmények korszerűsítését, a verseny- és piacképes képzés kialakítását, és ha a tandíjat eltörölnék, éppen ennek a fontos hatásnak az érvényesítési lehetőségét vennék el a diákoktól.

Tilki Attila, a Fidesz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke, országgyűlési képviselője "felháborítóan cinikusnak" nevezte, hogy az SZDSZ a két legszegényebb megyében, Szabolcsban és Borsodban indította el előkampányát, ahol a "lakosság nagy része képtelen vizit- és kórházi napidíjat, vagy tandíjat fizetni anyagi helyzete miatt".

Elmondta: gyakorló polgármesterként - Fehérgyarmat önkormányzati vezetőjeként - gyakran találkozik olyan támogatáskérővel, aki vizitdíjra, vagy kórházi napidíjra, illetve gyógyszerkiváltásra kér helyhatósági segítséget.

"Ezért kevesebb a beteg, mert baj esetén sem mennek már az emberek orvoshoz, vagy kórházba, s a gyógyszerek közül is csak az életbevágóan fontosakat váltják ki" - mondta.

Vinnai Győző, a Fidesz nyíregyházi választókerületi elnöke szerint "a tandíj az esélyegyenlőséget rontja, a szegényebb családok gyermekei képtelenek lesznek majd főiskolára, egyetemre menni, mert a KSH adatai szerint havi 70 ezer forintot kell már jelenleg is utazási, kollégiumi, vagy albérleti, illetve taneszközökre fizetni egy diák után, s miből telne még évi 100-150 ezer forint tandíjra".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását