2024. április 27. - Zita

Evolúció kontra "intelligens tervezés"

Súlyos csapást mért a kreacionistákra (az evolúciót vallási alapon elvető teremtéshívőkre) az Amerikai Tudományos Akadémia (NAS) csütörtöki közleményével, amely leszögezi, hogy az evolúciót "a modern biológia alapvetéseként az iskolák természettudományos
2008. január 4. péntek 16:03 - Hírextra

A kongresszus égisze alatt működő, a tudományos és technikai kérdésekben tanácsadó szerepet játszó testület éppen abban az időben adta ki állásfoglalását, amikor - XIX. századbéli keletkezése után immár sokadszor - ismét nagy erővel támadják bizonyos vallásos körök a fejlődésalapú biológia gondolatát.

A Gallup által tavaly júniusban végzett közvélemény-kutatás szerint az amerikai társadalom erősen megosztott az evolúciót illetően.

A kreacionizmus ("intelligens tervezés elmélete", azaz a Biblia szó szerinti értelmezéséből kikövetkeztetett világkép) az intézmény szerint nem tudomány, ezért azt a természettudományos oktatásba nem lehet bevezetni.

"Olyan állampolgárokra van szükségünk, akik valódi tudományon nevelkedtek fel" - mondta Barbara Schaal biológus, az akadémia alelnöke.

A közlemény leszögezi, hogy az evolúció teljességgel összeegyeztethető a vallásos világképpel. "A tudomány és a vallás a világ megértésének két, egymástól különböző útja." A kreacionizmus gondolatát a közoktatásba iktatni azonban hiba, amelynek következtében a tanulók nem tudják megállapítani, hogy mi a tudomány és mi nem az.

"Az evolúció a modern tudomány egyik legfontosabb gondolata. Igazsága mellett számtalan bizonyíték szól több tudományág kutatásai alapján. Az evolúció jelenti a biológia és vele az orvosi élettan alapját, de számos más tudományos és műszaki terület épít vívmányaira" - mondta Francisco Ayala, a California-Irvine egyetem biológiaprofesszora.

Az akadémiai jelentés említést tesz a fejlődésalapú biológiai szemlélet jelentőségéről a fertőző betegségek kutatásában, valamint beszámol a közelmúltban fellelt újabb bizonyítékról, a devon korban élt tiktaalik kövületéről, amely kapocs a halak és a későbbi szárazföldi gerincesek között.

Éppen a közlemény megjelenésének napján Florida állam oktatási bizottsága közmeghallgatást tartott a természettudományos oktatás fejlesztéséről, mivel az állam diákjai évek óta lesújtó eredményeket érnek el az országos átlaghoz képest. A jacksonville-i fórumon egyaránt nagy számban képviseltették magukat az evolúciós oktatás hívei és az elkötelezett kreacionisták, mivel a vita középpontjában az a kérdés szerepelt, hogy az állami iskolákban az élet keletkezését magyarázó stúdiumokban az "evolúció" szót lecseréljék-e az "időbeli biológiai változás" kifejezésre.

Lon és Ruth Klingman misszionáriusok Bibliákkal a kezükben szólaltak fel. "Hiszem, hogy a Földet és mindent, ami a Földön él Isten teremtette" - vallotta Lon, hozzátéve, hogy az evolúció gondolata nem összeegyeztethető vallásos világképével. Felesége szerint "ha az evolúcióról tanítanak az iskolákban, akkor tanítsák az ellenvéleményt is. Majd megjegyezte: "sosem láttam, amint egy majom emberré változott volna".

Az oktatási bizottság számára készült irányelvek szerint a jövőben sokkal részletesebben kellene tanítani a biológia evolúciós alapjait. A javaslat szerzője, David Campbell szerint az evolúció "a ragasztó, amely a biológiát egyben tartja". Az új oktatási irányelvek pedig "megalapozottak, melyekben az evolúció nem mint valamiféle dogma jelenik meg". Az állam felelősei február 19-én hoznak végleges döntést.

George W. Bush amerikai elnök 2005-ben azt mondta, hogy az amerikai diákoknak tanulniuk kell az "intelligens tervezésről" ugyanúgy, mint az evolucionista felfogásról. A kreacionizmus hívei szerint az élővilágban számos jelenség nem magyarázható egyszerű természeti folyamatokkal.

Ugyanebben az évben egy pennsylvaniai bíróság egyik ítéletében kimondta: a kreacionizmus tanítása az állami iskolákban sérti az Egyesült Államok alkotmányát, amely az állam és az egyház teljes elválasztását követeli meg.

XVI. Benedek pápa korábban "abszurdnak" nevezte a kreacionizmus kontra evolúció vitáját, és hozzátette, hogy az evolúció együtt létezik a vallással, hiszen az evolúciónak számos tudományos bizonyítéka van, de egyik sem zárja ki Isten szerepét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását