2024. május 6. - Ivett, Frida

Téli sport a Pilis Parkerdőben

A havazásnak köszönhetően a főváros környéki erdőterületen is hódolhatnak szenvedélyüknek a téli sportok kedvelői. A Pilis Parkerdő Zrt. és bérlői által üzemeltetett létesítmények megújult szolgáltatásokkal várják az érdeklődőket.
2008. január 3. csütörtök 17:55 - Hírextra

A legjelentősebb fejlesztés a visegrádi Nagy-villámi sípályán történt. Az elsősorban kezdőknek és családosoknak ajánlott öt kivilágított pályát hat felvonó szolgálja ki, a havat hóágyú garantálja. A látogatóknak ingyenes parkolási lehetőséget, síkölcsönzőt és melegedőt biztosítanak - tudatta közleményében a Pilisi Parkerdő Zrt.

Már szombat reggelre tervezik a nyitást Dobogókőn, ahol mintegy kilométernyi sípályán, két felvonóval indul a szezon. Várhatóan már a hétvégén használható lesz a Dobogókőről Pilisszentkeresztre vezető mintegy hat kilométernyi síút is.

A Normafánál kiépített sípálya nincs, a síház azonban minden nap üzemel, és már az év első napjaiban megjelentek a síelők és szánkózók. A biztonságra itt különösen ügyelni kell.

A legalapvetőbb szabály, hogy a szánkózók nem használhatják ugyanazt a pályát, mint a síelők. A legtöbb baleset úgy következik be, hogy a lefelé száguldó szánkózók és síelők elütik egymást. Éppen ezért minden sípálya mellett külön szánkózóhelyről gondoskodtak. Dobogókőn ez a település elején, a Normafánál pedig az Anna-réten található. Szintén kiválóan alkalmas szánkózásra a Szépvölgyi út mellett újonnan kialakított szánkópálya.

A sípályák állapotával kapcsolatban több honlapon is található információ, például a www.visegradsipalya.hu és a www.dobogokosi.hu című weboldalon.

Elővehetik felszerelésüket a sífutók is. A Normafánál tavaly öt kilométer hosszan újította fel és tisztította ki a Pilisi Parkerdő Zrt. a sífutópálya nyomvonalát. A Hárs-hegyi háromkilométeres pálya vagy a hűvösvölgyi Nagy-rét is alkalmas sífutásra, de a visegrádi sípálya mellett is található sífutónyom.

A gyalogos túrára indulóknak azt tanácsolja az erdőgazdálkodó, hogy öltözzenek rétegesen, legyen a hátizsákjukban energiadús ennivaló, a termoszban meleg innivaló. Indulás előtt ajánlatos tájékozódniuk a várható időjárásról. A hegyvidéki területeken a városhoz képest mindig hidegebb van néhány fokkal, és ha a városban csak alig van hó, attól még a hegyek között akár méteres hófúvások is lehetnek. Veszélyes esetekben és helyeken (például ónos eső utáni jégtörés veszélyekor) az erdőgazdálkodó korlátozhatja a kirándulási lehetőségeket. Ezeket a figyelmeztetéseket minden esetben ajánlatos komolyan venni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását