2024. május 17. - Paszkál

Két bemutató a Nemzetiben

Két bemutatót terveznek a jövő hétre a Nemzeti Színházban: a Warrenné mestersége című darabot szerdától a nagyszínpadon, a Szilveszter című komédiát péntektől a Gobbi Hilda Színpadon láthatja a közönség - közölte Horvátth Orsolya, a színház PR-vezetője az
2008. január 3. csütörtök 17:36 - Hírextra

George Bernard Shaw Warrenné mestersége című művét Nádasdy Ádám új fordításában állítják színpadra. A Valló Péter rendezte előadás főszerepét Udvaros Dorottya játssza.
A darab története szerint Kitty Warren magas körökben mozgó, gazdag asszony, aki lányát a legjobb iskolákban taníttatja. Ám a lány számára egyszer csak kiderül, hogy anyja prostitúcióból szerezte vagyonát, és Európa-szerte bordélyházakat tart fenn. Ekkor ellene fordul, és elhatározza: saját erejéből fog boldogulni.

Bár a szerző 1893-ban írta a darabot, a Nemzeti Színházban a közlemény szerint "egy nagyon mai történetet láthatnak a nézők": az előadás rendezője napjainkba helyezte át a cselekményt, s így a modern világ dilemmáival szembesülhetünk.

"Érzésem szerint komoly intellektuális féket jelentett kora közgondolkozása számára - már amennyire egy író egyáltalán féket jelenthet - hiszen állandóan evidenciában tartotta, hogy igenis vannak olyan szociális és erkölcsi törvények, amelyeket nem lehet csak úgy mellőzni" - olvashatóak a rendező gondolatai G. B. Shaw-ról a színház honlapján.

Valló Péter szerint a darab arról is szól, "milyen morális problémákat vet föl egy ország kettészakadása gazdagokra és szegényekre, hogy milyen módon dolgozza föl ezt a többség, a kisebbség, hogy milyen erkölcsi következményekkel számolhatunk".

Udvaros Dorottya mellett Sipos Vera, Benedek Miklós, Rátóti Zoltán, Blaskó Péter és Marton Róbert szerepel a produkcióban. A játéktér Valló Péter, a jelmez Benedek Mari munkája.

A Szilveszter című előadást a Gobbi Hilda Színpadon mutatják be. Hamvas Béla Szilveszter című regényéből Spiró György készített színpadi adaptációt. "A kisregény maga tulajdonképpen Rejtő-paródia" - mondta a műről Spiró György.

A Keszég László rendezte komédia története szerint "az angyalok örvendeznek: megfogant a tökéletes emberpár!" Egy országban, egy városban, egy kerületben, egy házban, egy hónapban, egy napon fognak megszületni. A biztonság kedvéért az angyalok a kocsmatulajdonost bízzák meg azzal, segítse őket, hogy egymásra találjanak.

Az előadásban többek között Básti Juli, Csoma Judit, Kulka János, Szarvas József, Hollósi Frigyes, Sinkó László, Molnár Piroska, Varga Mária, Schmied Zoltán és Bognár Anna szerepel. A díszlet Árvai György, a jelmez Szűcs Edit munkája, a fénytervező Bányai Tamás.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását