2024. május 2. - Zsigmond

Jégre lépni veszélyes

A jeges Duna veszélyeire és a szabad vizek jegén való tartózkodás szabályaira figyelmeztet csütörtöki közleményében a Budapesti Rendőr-főkapitányság, hozzátéve, hogy a balesetek megelőzése érdekében a vízi rendészet fokozott ellenőrizéseket tart a téli hó
2008. január 3. csütörtök 12:21 - Hírextra

A rendőrség honlapján közzétett dokumentum annak kapcsán hívja fel a figyelmet az említettekre, hogy a Duna lassúbb folyású mellékvizein megjelent az egybefüggő, de még vékony jégtakaró. Mint írták, szabad vízen, jégen csak akkor szabad tartózkodni, ha a jég kellő szilárdságú - állóvizek esetében meghaladja a 10 centimétert - valamint nem olvad, mozog. Csökkentik a jég teherbírását a fenékről előtörő források, csatornabekötések, az áradás és apadás által kialakított jégmozgások, és a felmelegedés is elvékonyíthatja a jeget.

Tilos és életveszélyes a folyóvizeken feltorlódott jégtáblákra merészkedni. Nagyobb jégfelületen különösen veszélyes lehet a friss havazás, mert a jég tényleges állapotát nem lehet időben felismerni.

Ugyancsak tilos a szabad vizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel, kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint a folyóvizeken.

Közleményében a vízterületek tulajdonosainak, kezelőinek a figyelmét is felhívja a rendőrség, hogy amennyiben a jégen léket vágnak, jégkitermelést folytatnak, kötelesek a jégmentessé vált területet távolról felismerhető módon, piros-fehér csíkozású korláttal körülhatárolni. Jégkitermelés, munkavégzés esetén a munkáltató köteles figyelőszolgálatot szervezni és mentőeszközt biztosítani.
A rendőrség azt ajánlja, hogy ahol felnőttek vagy gyermekek tömeges megjelenése várható - mint szabad strandok jegén, átkelési helyeknél - a jégből való mentéshez falétrát, pallót és megfelelő kötélzetet tartsanak készenlétben.

A jeges vízből, jégből kimentett embert azonnal túlfűtött, meleg helyre kell vinni, meg kell szabadítani a vizes ruhától és dörzsöléssel kell a vérkeringését beindítani. A jeges vízbe esett személyt minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni.

A vízi rendészet felhívta a figyelmet arra is, hogy télen is veszélyes folyóvizekben, állóvizekben, csatornák vízében fürödni.

Óva intenek mindenkit, hogy kövessék Schirilla György vagy az ifj. Schirilla György példáját és megpróbálják átúszni a Dunát vagy bármelyik vízfolyásunkat, állóvizünket.

Hozzátették: ezeknek a közismert embereknek a szabad vizekben történő fürdőzése, úszása vízi rendezvénynek minősül, amit a vízi rendészeti szervek engedélyeznek szigorú feltételekkel, és komoly, intenzív, speciális felkészülés szükséges az ilyen teljesítményhez, amelyet egyébként szigorú orvosi felügyelet mellett hajtanak végre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását