2024. április 24. - György

Fordulóévek a 20. században

Fordulóévek a 20. században címmel a budapesti Örökmozgó Művészmozi az 1908-as évhez kapcsolódó fontos történelmi, kulturális eseményeket felidéző filmeket vetít szombattól - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Filmarchívum sajtóreferense szerdán az MTI-t.
2008. január 2. szerda 13:32 - Hírextra

A január 30-ig tartó programsorozat keretében az érdeklődők láthatják Grigorij Kozincev és Leonyid Trauberg És felkel a nap című, 1934-ben készült filmjét, Révész György 1977-es, Ki látott engem című rendezését, valamint Ranódy László Színes tintákról álmodom című alkotását - írta Fejes Katalin.

Közleménye szerint az Örökmozgó műsorra tűzi Blake Edwards Verseny a javából című munkáját és Szász János filmjét, a Witman fiúkat, de a programban szerepel egy összeállítás a korabeli filmekből is.

Grigorij Kozincev és Leonyid Trauberg És felkel a nap című munkája Szentpétervárott játszódik 1910-ben: a forradalmár Polivanov és Natasa, a tanárnő kormányellenes röplapokat terjeszt. Ezek hatása alá kerül Makszim, a fiatal munkás, akit röviddel később egy felvonuláson letartóztatnak.

Szabadulását követően - már mint meggyőződéses bolsevik - kezdi meg politikai munkáját.

Révész György különös hangulatú filmje, a Ki látott engem emlékképek, legendák, versek tükrében idézi meg Ady Endre szellemi hatását, hiányát az 1900-as évek eleji Nagyvárad életében és a költő halála utáni Magyarországon. Azt a hatást kutatja, amelyet Ady az irodalom mellett kora szellemi közéletére gyakorolt.

A Színes tintákról álmodom Kosztolányi Dezső három novelláját - a Kulcs, a Fürdés és a Kínai kancsó című munkáit - gyúrja össze az író saját családi mozijával. Mind a Kosztolányi-novellák, mind a családi film szereplői gyötrődő emberek, akik a világ előtt görcsösen igyekeznek a magabiztosság látszatát fenntartani.

A Verseny a javából a technikai forradalom és a szüfrazsettek korát idézi fel. Főhőse, a "nagy" Leslie a világ legbátrabb és legügyesebb embere, mutatványaiért rajong a közönség, kivéve vetélytársát, a gonosz Fate professzort. Egy napon egy autóverseny ötlete pattan ki az agyából, ezért felkeresi az egyik autógyártó céget. A New York-Párizs futamra Leslie meg is kapja tőlük a "Leslie Speciált", egy csúcsteljesítményű automobilt. Az ellenfelek közt Fate professzor mellett egy merész női autós, Maggie DuBois újságírónő is jelen van, a fagyos Alaszkán és Szibérián át vezető úton azonban a versenyzőknek segíteniük kell egymásnak.

A Witman fiúk Csáth Géza novelláján alapszik. A film, amely hideg képekben meséli el a Witman testvérek megrázó történetét, megpróbálja visszaadni Csáth Géza ópiummámorban született novelláinak hangulatát, belső világát. Szász János és operatőre, Máthé Tibor a filmezés hagyományos eszközeivel teremti meg a háború felé igyekvő századelős monarchia zord és hideglelős hangulatát - olvasható a vetítéssorozatról szóló összegzésben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását