2024. május 3. - Tímea, Irma

Moszkvai szilveszter

Megkezdődött Oroszországban hétfőn az össznépi ünneplés: a fő ünnep, a naptár szerinti újév, valamint a január 7-i ortodox karácsony között nem dolgoznak a hivatalok, szünet van az iskolákban, s sak a gyönyörűen feldíszített fővárosban több mint 450 rende
2007. december 31. hétfő 18:58 - Hírextra

Számos vallási rendezvény mellett Moszkvában az iskolai szünet idején a parkokban, tereken, kultúrházakban és mozikban karácsonyfaünnepeket és bálokat szerveznek a családok számára.
A város szinte egészét káprázatosan feldíszítették: minden főútvonalon más-más fénygirlandok, különbözően, de kivétel nélkül csillogó fényözönben úszó, hatalmas karácsonyfák és sok-sok színes fényekkel díszített ház teszi ünnepélyessé Moszkvát.

A moszkvaiak, akárcsak más város lakói, családi, vagy baráti közben, éttermekben szilvesztereznek, de nagyon sokan a Vörös téren ünneplik az új esztendőt.

A téren, amelyet az egyik oldalról a Kreml középkori fala, a másikról a látványosan kivilágított, drága és előkelő GUM áruház, két végén pedig a Vaszilij Blazsenij székesegyház, illetve a Történelmi múzeum díszes vörös épülete határol, hatalmas korcsolyapályát létesítettek. Hétköznap nappal itt 200 rubelért - mintegy 1400 forintért -, este másfélszer ennyiért lehet egy órát korcsolyázni, beleértve a korcsolya bérlését is, de aki az új évet a Kreml harangjátékának hangjaira a pályán akarja ünnepelni, annak éppen tízszer ennyit, vagyis mintegy 14 ezer forintot kell fizetnie.

Annyian tartanak a térre és környékére szilveszterkor, hogy a környező metróállomások csak a kiszállók számára vannak nyitva, beszállni nem lehet, és az egész környéket lezárják az autóforgalom elől.

A belügyminisztérium közlése szerint több mint 300 ezer rendőr vigyáz a szilveszteri éj nyugalmára. Az íratlan, de évek óta érvényes utasítás szerint a részegeket lehetőség szerint hazaszállítják, és belátással viseltetnek a petárdák robbantóival: ezeket az eszközöket évek óta készülnek betiltani, de ez mindeddig nem történt meg.

Az ünneplésből még az űrhajósoknak is kijut: a Nemzetközi Űrállomás személyzete is pihen. A napokban már üdvözölte őket a Télapó, s az óév utolsó és az újév első napján, valamint január 5-6-án a testedzésen kívül semmilyen feladatot nem kell teljesíteni az egy orosz és két amerikai űrhajósnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását