2024. május 6. - Ivett, Frida

Kiadták Pasolini útinaplóját

Spanyolországban adták ki Pier Paolo Pasolini 1959-ben írt útinaplóját, amelyet Philippe Séclier francia fotós 42 évvel később készített fotói illusztrálnak. 1959 nyarán a Successo című olasz magazin olvasói nyomot követhették a lap különtudósítójának, Pa
2007. december 31. hétfő 18:41 - Hírextra

Az akkor még elsősorban íróként, nyelvészként ismert, filmes pályafutását forgatókönyvíróként kezdő művész egy fotós kíséretében egy Fiat 1000-essel járta körbe az olasz tengerpartot Ventimigliától Triesztig. A napló a második világháború utáni Itáliáról szól, amely a gazdasági fellendülés fényes napjait éli és ezt tükrözi a tengerpartot elárasztó emberek hangulata is - idézte fel az El País című spanyol napilap.

Az utazás során Pasolini számos hírességgel is találkozott. A toszkánai Forte dei Marminál "a kövér, lebarnult" Fiat-főnökkel, Gianni Agnellivel futott össze, aki nem volt hajlandó a fotós kamerája elé állni. A Róma közeli Fregenében Alberto Moraviával találkozott, akit éppen új regénye, Az unalom végső simításai közben lepett meg. Ugyanitt várt rá Federico Fellini, aki az Édes életet forgatta. Kevesen tudják, hogy Fellini és Pasolini az 1950-es évek második felében gyakran dolgozott együtt, Pasolini volt többek között a Cabiria éjszakái és az Édes élet egyik forgatókönyvírója. A Nápolyi-öbölben fekvő Ischia szigetén egy másik nagy filmrendezőt, Luchino Viscontit sodort Pasolini útjába a sors.

A körutazás jelentősebb állomása volt még Ancona, Rimini, Velence, Trieszt, majd Lazareto, az utolsó tengerparti nyaralóhely, ahol a napló szerint "vége van Olaszországnak és a nyárnak".
Philippe Séclier 2001-ben pontosan végigkövette útját és a rendező szövegeihez kapcsolódó gyönyörű és érdekes felvételekkel tette szemléletessé azokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását