2024. május 4. - Mónika, Flórián

Elítélik a Bhutto elleni merényletet

Washington, Moszkva és India is elítélte a Benazir Bhutto pakisztáni politikusnő ellen elkövetett öngyilkos merényletet. A volt miniszterelnök-asszony életét követelő támadás után Pervez Musarraf elnök nyugalomra intette a lakosságot és a szélsőségesek el
2007. december 27. csütörtök 16:53 - Hírextra
Az Egyesült Államok külügyminisztériumának csütörtöki bejelentése szerint a Bhutto életét követelő merénylet bebizonyította, hogy Pakisztánban vannak olyanok, akik ellenzik egy demokratikus állam kiépítését.

Az orosz külügyminisztérium határozottan elítélte a támadást, a közlemény felszólítja Pakisztán vezetőit, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést az ország stabilitásának megőrzése érdekében. Moszkva együttérzéséről biztosította a meggyilkolt Benhazir Bhutto családját.

Az indiai külügyminisztérium közlése szerint nincs megfelelő szó a borzalmas merényletre, amelyben életét vesztette Bhutto csütörtökön. A Pakisztánnal rendkívül feszült viszonyban lévő India a demokrácia elleni támadásnak minősítette a merényletet.

Pervez Musarraf pakisztáni elnök válságtanácskozást hívott össze legfőbb politikai ellenfele meggyilkolásának hírére. Musarraf nyugalomra intette az ország lakosságát és kemény fellépést ígért a szélsőségesek ellen. Navaz Sharif volt pakisztáni elnök, ellenzéki politikus a támadás hírére bejelentette, hogy folytatni fogja Benhazir Bhutto csütörtökön meggyilkolt ellenzéki vezető politikai "harcát". Sharif kijelentette, osztozik a pakisztáni nemzet fájdalmában.

Benhazir Bhutto csütörtökön vesztette életét a pakisztáni Rawalpindiben, a januárra tervezett parlamenti választások miatt szervezett kampánygyűlésen. A helyszíni beszámolók szerint a merénylő előbb rálőtt a politikusnőre, majd felrobbantotta magát. A támadásban legkevesebb húsz ember életét vesztette.

A jelenlegi elnök, Pervez Musarraf legnagyobb politikai ellenfelének tartott Bhutto október 18-án érkezett vissza Pakisztánba, több éves számüzetése után. A fogadásárára összegyűlt tömegben öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, de akkor a volt miniszterelnök-asszony nem sebesült meg.

Az 54 éves Bhutto kétszer volt Pakisztán miniszterelnöke, mindkétszer korrupciós vádak miatt távozott a hatalomból. Januárban indult volna a parlamenti választásokon, amelyet elemzők szerint valószínűleg megnyert volna.

A politikuscsaládból származó Bhutto határozottan kiállt a nők jogaiért és kíméletlen harcot ígért a szélsőségesek ellen. Benhazir Bhutto édesapja, Zulfikar Ali Bhutto is miniszterelnök volt, őt 1977-ben ölték meg, Benhazir két testvérét pedig 1980-ban és 1996-ban.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását