2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Karácsony a falakon

Ha már eleget ültünk a fa alatt, de a karácsonyi hangulatból még szívesen merítenénk; kerekedjünk fel, és meg se álljunk egy galériáig. Decemberben a tűlevél-tematika a kiállítóhelyekre is begyűrűzik, így számtalan, az ünnepekhez illő tárlat közül válogat
2007. december 23. vasárnap 14:04 - Mohai Szilvia
Ha nem kaptuk meg karácsonyra a hőn áhított aranyláncot vagy más csecsebecsét, tegyünk egy kirándulást a Sterling Galériába, ahol a „Kisült-e már a kalácsom?” című kiállításon design-ékszerek közt csemegézhetünk, természetesen csak vizuálisan - tehát ne emeljük el őket. A tárlaton Peter Vladimir, az Iparművészeti Egyetem professzora és volt tanítványai, Jermakov Katalin, Lőrincz Réka, Kecskés Orsolya és számos művésztanár, Orlai Balázs, Lipoczki Ákos és Ádám Krisztián alkotásait láthatjuk.



A szekszárdi Művész Presszó Galériában „Patchwork karácsony” címmel rendezett tárlat varrogatni szerető látogatói foltvarrással készült tárgyakból meríthetnek ajándékötletet, vagy ha már mindenkinek megvettek mindent, a tippeket jövőre is elraktározhatják.

Ha végeztünk az ékszerekkel és párnákkal, és kedvünk támad sétálni egyet, nyugodtan megtehetjük; a kultúra az utcán sem hagy minket cserben. A Vörösmarty téren, a Gerbeaud Ház homlokzatán gigantikus adventi naptár fogad. Felnézve nyakkitörésig csodálhatjuk a huszonnégy ablakban megjelenő huszonnégy művész alkotását; minden nap egyet-egyet.

Ha fázni kezdünk, menjünk vissza a jó melegre, konkrétabban a Nemzeti Múzeumba, ahol „Karácsony ünnepén - A nápolyi betlehemek művészete” címmel a karácsonyi ünnepkört, a betlehem-állítás hagyományának kialakulását és annak tárgyi emlékeit mutatják be. Ha a szobroknál jobban szeretjük a képeslapokat, válasszuk inkább az Őrmezei Közösségi Ház KŐ-TÁR-LAT Galériájának régi karácsonyi lap-gyűjteményét. Itt megtudhatjuk, őseink min és hogyan kívántak kellemes ünnepeket egymásnak.



Ha grófként szeretnénk karácsonyozni, látogassunk el a Nagytétényi Kastélymúzeum „Karácsony a kastélyban - Karácsonyi színek, formák, hangok, ízek, illatok” című tárlatára, ahol stílszerűen karácsonyi dolgokat láthatunk, hallhatunk, ehetünk, szagolhatunk. Megtudhatjuk továbbá, hogy néz ki az a karácsonyfa, amelyet egy textil- és üvegtervező, egy keramikus, egy ötvös, egy jelmeztervező, egy belsőépítész, egy bőrműves, vagy egy grafikusművész díszít fel.

Végezetül újra ki az utcára, hiszen „Angyalok vagyunk mindannyian”, és hát az angyalok nem fáznak. Hogy már miért lennénk? Köő Adrien fotográfus és Lerch Péter grafikus kiállításának címe szerint márpedig azok vagyunk. A két művész képeit a Liszt Ferenc téren tekinthetjük meg. Az említett kiállítások december végéig, illetve január elejéig látogathatók.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását