2023. január 29. - Adél

Cab Calloway 100

Száz évvel ezelőtt született Cabell Cab Calloway amerikai jazz-zenész, filmszínész és népszerű showman. A múlt század kitűnő előadóművészét a napokban választották be a Grammy halhatatlanjai közé.
2007. december 23. vasárnap 09:24 - Hírextra
Cab Calloway - ezen a néven ismerte meg őt a publikum - 1907. december 25-én született a New York állambeli Rochesterben. A sokrétű, örökvidám zenebohóc csaknem végigélte a századot, 87 éves korában halt meg.

Diákéveiben egyformán érdekelte a zene és a sport. Nagyon fiatal volt, amikor a szórakoztatóiparban kezdte keresni a kenyérre valót. Nővérével, az énekesnő és táncosnő Blanche-sal egy ideig együtt dolgozott Chicagóban, majd az Alabamians együttes tagja, előbb dobosa, később frontembere, ceremóniamestere lett - főként kávéházakban játszottak az együttessel.

Rikító, "jampis" öltözködésével, énekstílusával és beszólásaival hamar rendkívül népszerű lett. Visszatérő improvizatív refrénje volt a "háj-di, háj-di, háj-di-ho" - ezt énekelte és kiáltozta több dalában, tomboló sikere volt vele. (Úgy "szokott rá", hogy egy koncerten elfelejtette a szöveget, és a halandzsával segítette ki a csapatot.)

Együttesével 1929-ben New Yorkba költözött, 1931-től a legendás Cotton Clubban kapott szerződést, Duke Ellingtont követve. Akkori együttesét már Cab Calloway and His Orchestra néven ismerték.

A harmincas években eljutott bandájával Európába, zenekara éveken át a legkeresettebb és legjobban kereső banda volt. Nem mellékes, hogy szakmailag is a legjobbak közé sorolták az együttest, Duke Ellingtonnal, Count Basie-vel és Fletcher Hendersonnal emlegették egy sorban. Zenekarának tagja volt többek között Dizzy Gillespie, Chu Berry és Ben Webster.

Élete legnagyobb sikere a Minnie the Moocher, de kedvelték előadásában a Jumpin Jive, The Big Broadcast, az International House, a Kicking The Gong Around, a Six or Seven Times valamint a The Singing Kids című darabjait. Bluest és popdalokat is énekelt (utóbbit a közönség "etetésére")
Cab Callowaynek nagy sikere volt színpadon: az ötvenes években játszott a Broadwayn és Londonban a Porgy és Bessben a Sportin Life szerepében, amelyet George Gershwin állítólag róla mintázott. Szerepelt a Hello Dollyban is

A harmincas évektől kezdve jó néhány filmben is szerepelt, köztük a St. Louis Bluesban és a Stormy Weatherben. Az 1980-ban bemutatott The Blues Brothers epizódszerepében jelentősen hozzájárult a film sikeréhez. Cab Calloway még a hetvenes és a nyolcvanas években is fellépett a Broadwayen. 1994. nyarán szélütés érte és 1994. november 19-én meghalt.

A kitűnő művész pályája tipikus példája annak, hogy a tehetség mellett nagyon fontos, hogy valaki el tudja adni magát a közönségnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását