2024. május 4. - Mónika, Flórián

Év végi összefoglaló

Ez történt idén. Minden napra jut egy hónap. Január a szilveszteri földrengéssel kezdődött. 4,1-es erejű földrengés volt a Pest megyei Gyömrőn szilveszter délutánján. Budapest több kerületében és Hatvan környékén is érezni lehetett a földmozgást. Elmozdul
2007. december 20. csütörtök 10:25 - Hírextra

Szilveszteri földrengés

4,1-es erejű földrengés volt a Pest megyei Gyömrőn szilveszter délutánján. Budapest több kerületében és Hatvan környékén is érezni lehetett a földmozgást. Elmozdultak a bútorok, több épület fala meg is repedt, de életveszélyessé egy sem vált és nem is sérült meg senki. A biztosítóknál tett bejelentések szerint körülbelül félmilliárd forint kár keletkezett.

Prikkel-ügy

Meggyilkoltak egy gazdag házaspárt Mezőszilason. Prikkel Tamás és felesége dec.29-én tűnt el, autójukat 6 nappal később találták meg kiégve, benne emberi csontokkal, amelyekről később bebizonyosodott, hogy az ő maradványaik.
A házaspár egy helyi fiatalemberhez indult, aki azzal hívta magához őket, hogy meg akarja adni a kölcsönkapott 10 millió forintot.
A Fejér megyei Rendőr-főkapitányság novemberben lezárta a nyomozást és az iratokat megküldte az ügyészségnek. A fiatalember és édesapja ellen előre kitervelt, több emberen nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt emelnek vádat.

Kompbaleset

Két kisgyerekkel csúszott a Dunába egy autó Baranya megyében Újmohácsnál, a kompkikötőnél. A szülők jegyet venni szálltak ki a kocsiból, amikor az a vízbe gurult. Beugrottak a folyóba, hogy kimentsék a bekötött 3 és 6 éves gyereket, de a jármű még azelőtt elsüllyedt, hogy az apa és az anya elérték volna.
A rendőrségi vizsgálat megállapította, hogy a kézifék nem volt behúzva. Időközben a Pécsi Városi Bíróság bekérte a helyszínen készült tévéfelvételeket. Azt remélik, hogy azokon pontosan látszódik a kézifék állapota. Az apa ellen halálos közlekedési baleset gondatlan okozása miatt indult eljárás. A következő tárgyalás 2008 februárjában lesz. Ha bebizonyosodik az apa bűnössége, akár öt év börtönbüntetést is kaphat.

Burka-ügy

45 millió forint kártérítést kapott az államtól két hajdú-bihari férfi, akik 5 és fél évet ültek börtönben ártatlanul. Az emberöléssel vádolt, majd felmentett újszentmargitai Burka Ferenc és fia eredetileg kétszer ennyi pénzt szeretett volna, de a bíróság túl magasnak találta azt az összeget.
A 45 millió is rekord, korábban 25 millió forintnál többet senki nem kapott az államtól ártatlanul börtönben töltött évekért.

Elzárták az olajcsapot

Január 8-án, hétfőn este leállt a kőolajszállítás a Barátság vezetéken egy orosz-fehérorosz vita miatt. A hiány pótlására Kóka János gazdasági miniszter másnap elrendelte a hazai stratégiai olajkészletek felszabadítását, amelyből a vita szerdai rendezéséig 10 ezer tonnát használtak fel. A háttérben az állt, hogy a minszki kormány tonnánként 45 dollár tranzitdíjat vetett ki a területén áthaladó orosz kőolajra, mert az oroszok 180 dollár tonnánkénti exportvámmal sújtották a szomszédos országba szállított fekete aranyat. Emiatt Fehéroszország körülbelül 80 ezer tonnányit levett a rajta keresztül Lengyelországba és Németországba haladó szállítmányból. Végül az oroszok 53 dollárra csökkentették az adót, így a konfliktus néhány nap alatt rendeződött.

Madárinfluenza Csongrádban

Két Csongrád megyei településen találtak madárinfluenza-gyanús szárnyasokat. Az egyik helyen 9, a másik településen 3 és fél ezer ludat kellett elgázosítani. Óvintézkedéseket is bevezettek, több kilométeres megfigyelési zónákat alakítottak ki, hogy megakadályozzák a kór terjedését. Később kiderült, hogy a szárnyasokat valószínűleg külföldről jött vadkacsák fertőzték meg

Megdőlt a melegrekord

Az ország több pontján is megdőlt a melegrekord január 18-án. A legmagasabbra, 17,8 fokra Sopronban kúszott a hőmérő higanyszála. 1920-ban is ebben a városban volt a legmelegebb, de akkor csak 16,2 celsiust mértek.
Budapesten is megdőlt a rekord: az eddigi csúcs, a 15 fok helyett szombaton 15,3 celsiust mutatott a hőmérő.

Szélvihar

Országszerte több mint húsz ember sérült meg abban a szélviharban, amelyik január 29-én söpört végig az országon. A szélsőséges időjárás komoly fennakadásokat okozott a vasúti közlekedésben és sok épületet is megrongált. A biztosítókhoz egy nap alatt több, mint 2500 bejelentés érkezett, a kárérték meghaladja a 150 millió forintot.

Meghalt Illés Lajos

Január 29-én meghalt Illés Lajos, az Illés zenekar alapítója. Hosszú ideje beteg volt már. 65 évesen hunyt el. A Kossuth-díjas billentyűs, zeneszerző, énekes 1960-ban testvérével, Károllyal hozta létre a magyar rocktörténelem meghatározó együttesét. 1992-től betegségéig a kisoroszi református gyülekezet kántora volt.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását