2024. május 7. - Gizella

Alkotmányos elvet sért a döntés

A Honvédelmi Minisztérium az illetékes közigazgatási hivatalhoz fordul jogorvoslatért, mert Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése a mai napon megszavazta a pécsi építési szabályzat módosítását, amely döntéssel kapcsolatban komoly alkotmányos aggályok merülnek
2007. december 20. csütörtök 14:53 - Hírextra
A Magyar Köztársaság Alkotmányának értelmében a közgyűlés jogalkotói hatalmát nem használhatja annak rendeltetésével ellentétes célokra. Az építési szabályzat módosításának megszavazása sérti ezen alkotmányos elvet, hiszen a döntés nem valamely önkormányzati feladattal összefüggésben született, hanem egy állami feladat végrehajtásának ellehetetlenítésére.

A döntés előtt azért is értetlenül áll a Honvédelmi Minisztérium, mert ezidáig és ezt követően is a jogszabályokat maradéktalanul betartva járt és jár el. A kiadott jogszerű, szabályos és hatályos építési engedélyekre a módosításnak nincs visszaható hatálya, és az eddigi döntéseket már nem befolyásolja érdemben. Mindezt az 1987. évi XI. Törvény a jogalkotásról 12 § (2) bekezdése írja elő, mely szerint "A jogszabály a kihirdetését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget, és nem nyilváníthat valamely magatartást jogellenessé."

A Honvédelmi Minisztérium megerősíti azt a kötelezettségét, hogy a Magyar Köztársaság biztonsága érdekében szükséges légtér ellenőrzést biztosítani fogja. Ennek megvalósítása érdekében kész a párbeszédre az önkormányzatokkal, a civil szervezetekkel. Mint ahogy eddig, ez után is részletesen tájékoztatja a lakosságot a beruházásról.

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását