2024. május 10. - Ármin, Pálma

A karfa a "társadalmi kirekesztés szimbóluma"

A hajléktalanok távol tartását célzó, a köztéri padokra szerelt karfát a társadalmi kirekesztés szimbólumának tartja az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében embertelen megoldásnak nevezte a buda
2007. december 20. csütörtök 13:08 - Hírextra

Felelős politika helyett nem érvényesülhet a "városképi utcaseprés" gyakorlata egy jogállamban! - hangoztatta az ombudsman, aki egy szociális munkás panasza alapján indított vizsgálatot. A szociális munkás a közterületek hajléktalanoktól történő "megtisztításának" gyakorlatát sérelmezte.
Az országgyűlési biztos megállapította, a közbülső karfával felszerelt köztéri padok elhelyezése önmagában nem lenne kifogásolható, ha nem azzal a céllal szerelték volna fel, hogy a padokra ne tudjanak lefeküdni a hajléktalanok.

Állítása szerint a "karfa" az emberi méltóságra sérelmes adminisztratív és a társadalmi kirekesztés szimbólumává vált Budapesten, így az ügy "messze túlmutat" a konkrét panaszon.

Az ombudsman az említett "technikai megoldást" olyan alkotmányosan indokolhatatlan, mentalitásában pedig embertelen megoldásnak tartja, amely az Alkotmányban is rögzített emberi méltósághoz való joggal összefüggő visszásságot okoz.

Szabó Máté szerint ugyanúgy érinthetetlen a hajléktalan személyek méltósága, mint például a fogyatékkal élőké, a kiskorúaké vagy a pszichiátriai betegeké.

Közölte, megengedhetetlennek, egyúttal pedig az emberi méltósághoz való joggal összefüggő visszásság veszélyét hordozónak tart minden olyan adminisztratív megoldást, amely a szükséges intézkedéseket a hajléktalanok közterületi jelenlététnek "városképi kérdésre" adott válaszként próbálja megfogalmazni.

Alkotmányosan nem indokolható semmiféle, a hajlék nélkül élő emberek életszükségleteit tovább nehezítő intézkedés - szögezte le. Ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet: a hajléktalanok társadalomba történő visszailleszkedését szolgáló intézkedések hiányosságai az emberi méltósághoz, valamint a szociális biztonsághoz való joggal összefüggő visszásság közvetlen veszélyét hordozzák magukban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását