2024. május 5. - Györgyi

Basescu nem tart a függetlenségi törekvésektől

A román államfő nem hiszi, hogy Koszovóhoz hasonlóan a székelyföldi magyarság is területi függetlenséget követeljen. Kedd este a román közszolgálati televízió egy műsorában Traian Basescut arról kérdezték, hogy Romániának Koszovó függetlenségével kapcsola
2007. december 19. szerda 11:52 - Hírextra
Az elnök kifejtette: Bukarest Koszovóval kapcsolatban kialakított álláspontját nem befolyásolta, hogy Románia területén jelentős létszámú magyar kisebbség él. "Nem hiszem, hogy felmerülhet az a gond, hogy a romániai magyar kisebbség függetlenséget követeljen" - vélte az államfő.

A székelyföldi Hargita és Kovászna megyékre utalva azt mondta: "hogy nyilvánítanák ki függetlenségüket? Az ország közepén vannak. Függetlenség? Kitől? Még a magyarok sem beszélnek erről. Szerintem a magyar politikai vezetők is minden helyiség egyformán széles autonómiájáért kellene,hogy küzdjenek" - mondta Basescu. Az államfő úgy véli: "A magyar kisebbségnek ugyanaz kell legyen a célja mint nekem: a helyi közigazgatás nagyobb autonómiája. Minden más csak mese".

A román elnök korábbi nyilatkozatai szerint is ugyanolyan autonómiára van szüksége a székelyföldi településeknek is, mint bármilyen más romániai városnak, erre pedig a helyi hatóságok döntési jogkörének kiszélesítését tartja megoldásnak.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását