2024. május 4. - Mónika, Flórián

Feszítettebb költségvetési év vár a fővárosra

Egyre kevesebb pénzből egyre több feladatot kell ellátnia a fővárosnak - mondta keddi évértékelő sajtótájékoztatóján a főpolgármester Budapesten.
2007. december 18. kedd 14:42 - Hírextra

Miközben Budapest gazdasága egyre jobban teljesít, és ezáltal bővülnek az állam adóbevételei, a főváros egyre kevesebbet kap vissza a Budapesten beszedett adókból, ráadásul radikálisan nőnek a feladatok - vázolta fel Demszky Gábor (SZDSZ) az általa paradoxnak nevezett helyzetet.

A Fővárosi Önkormányzat 2007-ben 534 milliárd forintból gazdálkodott; minden egyes fővárosi lakosra 314 ezer forint jutott, ebből 104 ezer forintot költöttek fejlesztésre, 210 ezer forintot pedig működtetésre. Az egy lakosra jutó GDP Budapesten 4,7 millió forintra rúgott az idén.

A főpolgármester szerint az idei évben a cél a költséghatékonyság és a megtakarítás volt. Demszky Gábor hozzátette: a problémák 2008-ban sem változnak majd, a jövő évi költségvetés pedig még nehezebb lesz, ezért vissza kell fogni a fővárosi fejlesztéseket.

Az idei évben megkezdett, a városfejlesztéshez kapcsolódó nagyberuházásokról szólva a városvezető elmondta: zajlik a VIII. kerületi Corvin sétány első ütemének építése, amelyhez a főváros elsősorban az infrastruktúra fejlesztésével járul hozzá. 2007-ben folytatódott az állatkert felújítása is - mondta Demszky Gábor.

A főpolgármester kiemelte a Közraktárak rehabilitációját, amely várhatóan 2010-ig valósul meg PPP-konstrukcióban. Az épületegyüttes a főváros tulajdonában marad, de felújítását magánbefektető végzi el, amiért cserébe 25 évre megkapja a létesítmény hasznosítási jogát.

A szociális ágazatra a Fővárosi Önkormányzat 2007-ben 16,5 milliárd forintot költött. A főpolgármester a tél beálltával azt kérte a kerületektől, hogy függesszék fel a kilakoltatásokat; Demszky Gábor úgy fogalmazott: a túlélés előbbre való, mint a jog. Hajléktalanellátásra idén 1,8 milliárd forintot fordított a főváros. Ezzel kapcsolatban a főpolgármester megjegyezte: karácsonykor három nap alatt összesen 7.000 adag meleg ételt osztanak ki a Petőfi Csarnoknál.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes az idei évet úgy jellemezte, hogy az előző ciklusban elhatározott programok megvalósításának első éve volt.

A főpolgármester-helyettes az egyes programokról szólva elmondta: a Fővárosi Közgyűlés döntött a Városháza Fórum beruházásának szakmai programjáról. A jelenleg ideiglenesen kialakított Városháza park helyére tervezett épületegyüttes nemzetközi építészeti tervpályázatát januárban írják ki, ennek eredménye 2008 második felének elejére várható.

Ikvai-Szabó Imre a Budapest Szíve programmal kapcsolatban elmondta: a főváros megállapodott Rogán Antal (Fidesz) V. kerületi polgármesterrel a program európai uniós pályázatáról, amelynek keretében Budapest 13 milliárd forintos támogatásra számít.

Ikvai-Szabó Imre 2007-ben végzett munkája a főpolgármester elvárásainak "maradéktalanul megfelelt"; Demszky Gábor úgy fogalmazott: helyettesétől határozott, reformközpontú intézkedéseket és a költségvetési egyensúly megőrzését várta.

Az MTI kormányzati negyedre vonatkozó kérdésére Demszky Gábor elmondta: a fővárosnak egy jogi és egy gyakorlati problémája van. Előbbi szerint a megfelelő szabályozási tervek elfogadásához szükség van a Területi Szabályozási Terv elfogadására - erre a közigazgatási hivatal hívta fel az önkormányzat figyelmét -, amely közgyűlési hatáskör.

Utóbbiról a főpolgármester azt mondta: a főváros támogatja a kormányzati negyed megépítését, de feltételei vannak. Jóllehet a részletekben az elmúlt héten sikerült megegyezni, a beruházó által elkészített településrendezési szerződésben nem a megállapodásban rögzítettek szerepelnek, ezért az a főváros számára nem elfogadható.

Demszky Gábor hozzátette: ha a szerződést ebben a formában a főváros jóváhagyja, nem tudja érvényesíteni az érdekeit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását