2024. május 9. - Gergely

Sólyom: A döntés minden szakmaiságot nélkülöz

Sem Nagy Boldizsárt, sem pedig Péterfalvi Attilát nem választotta meg az Országgyűlés hétfői ülésén a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának, illetve adatvédelmi biztosnak. Sólyom László államfő a titkos szavazás után azt mondta: politikai döntés szület
2007. december 17. hétfő 18:27 - Hírextra
A képviselők Péterfalvi Attila leköszönő adatvédelmi biztost 207 igen és 143 nem szavazat mellett nem választották meg újabb hat évre. Péterfalvi a szavazást követően úgy reagált: "a politikusok tudják megmondani, hogy miért igent, vagy nemet húztak, a szakmai munkámat jónak találták, az összes többi kérdés politikai jellegű."

Nagy Boldizsár megválasztását a parlament 98 igen szavazat és 245 nem ellenében nem támogatta. Nagy Boldizsár a voksolás után kijelentette: sajánlja, hogy nem hallott szakmai érveket, pedig azok érdekelték volna, de nem volt nyilvános érvelés. A jelölt szerint a "többi érv előttem láthatatlan, nem lehet tudni, hogy a szavazás rólam szólt-e vagy sem."

Arra a kérdésre, hogy amennyiben a köztársasági elnök újra jelölné őket, akkor elvállanák-e Nagy Boldizsár és Péterfalvi Attila is úgy válaszolt: ezzel a kérdéssel csak akkor foglalkoznak, ha az államfő ismét felkéri őket.

A köztársasági elnöknek csalódást okozott a hétfői ombudsman-választás, mivel előzetesen mindkét jelöltjét támogatták a képviselők a bizottsági meghallgatásokon. A választás mindkét jelölt esetében minden szakmai alapot nélkülözött, politikai döntés született - így reagált Sólyom László a titkos parlamenti szavazás után.

Az államfő továbbra is meg van győződve arról, hogy Péterfalvi Attila és Nagy Boldizsár mind szakmailag, mind emberileg alkalmasak az ombudsmani posztra. Arra a kérdésre, hogy újra jelöli-e őket, Sólyom László úgy válaszolt: "ezt meg kell velük beszélnie".

"A szavazás végeredménye szakmailag indokolhatatlan, és szemben áll az Országgyűlés egyszer már kinyilvánított szakvéleményével, amelyet a bizottságok képviseltek" - mondta Sólyom László, majd hozzátette: a jövőben sem kíván egyeztetni jelöltjeiről a parlamenti pártokkal, ezt megteheti, mivel ez alkotmányos joga.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását