2024. április 27. - Zita

Gyurcsány örül

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök örömmel fogadta, hogy a Magyar Szocialista Párt parlamenti frakciója februárban új javaslatokat terjeszt az Országgyűlés elé a képviselői jövedelmekről. A kormányfő meggyőződése továbbra is az, hogy a közélet megtisztítását
2007. december 17. hétfő 21:53 - Hírextra

Gyurcsány Ferenc október 1-jén jelentette be a közélet megtisztítását szolgáló javaslatcsomagját, amellyel átlátható, ellenőrizhető és fair viszonyokat kíván teremteni a politika világában. A javaslatok alapján elkészült törvénytervezetek már az Országgyűlés előtt vannak: egy részükről még az idén, a többiről a tavaszi ülésszak során dönt a parlament.

Az Országgyűlés december 3-án nagy többséggel elfogadta a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségről szóló javaslatot, amely szigorítja, egyszerűbbé teszi és egységesíti a vagyonnyilatkozat-tétel szabályait.

Az Országgyűlés ma szavaz arról a törvényjavaslatról, amelynek célja a pályázati összeférhetetlenség szigorítása és a civil szervezetek pártpolitikai befolyástól való védelmének erősítése.

Reménykeltő, hogy kompromisszum körvonalazódik a kormánypártok és az ellenzék között a pártfinanszírozásról és a pártok ifjúsági szervezeteinek finanszírozásról. Ezekről a kérdésekről jövő évben hozhat végső döntést a parlament. Arra is megvan a közös pártpolitikai akarat, hogy átláthatóbbá váljon az állami vezetők javadalmazása.

Az MSZP frakció februárban új javaslatot nyújt be a képviselői jövedelmekről, amelynek alapján 2008-ban folytatódnak az egyeztetések a kérdésben, hogy egy minden parlamenti párt számára elfogadható javaslat kerülhessen az Országgyűlés elé. A miniszterelnök továbbra is tartja magát ahhoz, hogy megoldást akar, nem népszavazást: álláspontja szerint a közélet megtisztítását szolgáló szabályoknak a parlamenti pártok megegyezésén kell alapulnia. Amennyiben a parlamenti pártok mégsem tudnak, vagy akarnak közös nevezőre jutni ebben a kérdésben, végső eszközként továbbra is rendelkezésére áll a népszavazás intézménye.

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását