2024. április 29. - Péter

Vatikáni archívum

A történelemben most először Rómától távol konzultálhatók a vatikáni titkos archívumból származó dokumentumok. A valenciai El Centre de Cultura Contemporania Octubre adott szállást a Borgia-pápákkal összefüggő anyagok digitalizált változatának.
2007. december 14. péntek 08:58 - Hírextra

A 15. század nagy részében a Borgiák uralkodtak a pápai államban és politikai hatalmuk hálózatát kiterjesztették jóval annak határain túlra. III. Calixtus és VI. Sándor pápák, valamint családtagjaik, Cézár és Lukrécia erős hatást gyakoroltak a kontinens társadalmi, politikai és gazdasági életére. Ők voltak a történelem legvitatottabb családtörténetének kulcsfigurái.

A Borgiák a spanyolországi Xativából származtak, onnan települtek át Gandiába, Valencia közelébe, amely abban az időben a nyugati világ egyik kulturális fellegvára volt. A város befogadta, magáénak vallotta a családot és a későbbiekben mindent megtett, hogy kifehérítse sötét legendáját - írta az El País című spanyol napilap.

Anyagok a Borgiákról számos spanyol könyvtárban fellelhetők, de a főforrás mindig a Vatikánban volt.
A kutatók most a rendelkezésükre álló több mint 600 CD-Rom tanulmányozása során hiteles képet alkothatnak a "rosszhírű" Borgiákról. A dokumentumok között szerepelnek VI. Sándor levelei gyermekeihez, III. Calixtus egész levelezése, amelyekben mind a latin, mind a katalán nyelvet használta.

Az anyagok alapján lehetővé válik a pápaság politikai tevékenységének rekonstruálása, Sándor pápa bulláinak megismerése. A pápa ezekben adta az Atlanti-óceánon túl felfedezett földeket Kasztília és Aragónia királyainak azzal a feltétellel, hogy az őslakosságot megtéríthetik a katolikus hitre. Fény derülhet a két pápa mecénási tevékenységére, amelyhez hozzátartozott például Kopernikusz támogatása, valamint a valenciai fiataloknak az olasz egyetemekre való bejuttatása.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását