2024. április 26. - Ervin

Elfogadták az Európa Kulturális Fővárosa programját

Elkészülhetnek 2010-re a pécsi Európa Kulturális Fővárosa program nagyberuházásai a város közgyűlése által csütörtökön elfogadott megvalósíthatósági tanulmány szerint.
2007. december 13. csütörtök 21:38 - Hírextra

Az EKF-program mind az öt kulcsprojektje elkészülhet 2010-re, hacsak befejezésüket valamilyen havária esemény nem hátráltatja - mondta Tasnádi Péter polgármester, a testület zárt ülését követő sajtótájékoztatón.

A szocialista politikus a 324 millió forintba került, 3 ezer oldalas dokumentum összefoglalója alapján beszámolt arról, hogy a városvezetők döntése szerint a Nagy Kiállítótér 6287 négyzetméteres lesz, 3,9 milliárd forintból épül fel, benne a Csontváry Múzeum, a Modern Magyar Képtár XX. századi gyűjteménye, több megyei múzeum anyaga, valamint műtárgyraktár, restaurátorműhelyek, s egyebek mellett turisztikai látogatóközpont is helyet kap.

A Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont 10 ezer négyzetméteren, 4,9 milliárd forintból készül el, s a pécsi városi könyvtárat, a Baranya megyei könyvtárat, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) központi könyvtárát, továbbá egyetemi előadótermeket, valamint kutatóközpontokat foglal magába.
A szintén 10 ezer négyzetméteres Pécsi Konferencia és Koncertközpont felépítése 5 milliárd forintba kerül, alkalmanként több mint ezer ember együttes szórakozását teszi lehetővé, a zenekarok elhelyezésére öt próbaterem szolgál. Működtetésére 2010-ben további 150 millió forintra van szükség, s az intézmény várhatóan 2021-től válik nyereségessé.

A Zsolnay Kulturális Negyed 10,3 milliárd forintos beruházást igényel, melynek nyomán olyan intézményeket integrálhat, mint a Bóbita Bábszínház, az Ifjúsági Ház és a PTE művészeti kara.
A Közterek és parkok revitalizációja keretében 7,4 milliárd forintból 370 ezer négyzetméter közterület újul meg.

Bár az ellenzéki képviselők egy része támogatta, vagy nem szavazott a megvalósíthatósági tanulmányról, többen aggályaikat fogalmazták meg a dokumentummal kapcsolatban.
A fideszes Hoppál Péter szerint a tanulmány több ponton nem hozott fel elegendő konkrétumot a létesítmények fenntarthatóságára vonatkozóan, az Összefogás Pécsért Egyesület képviselője, Kővári János pedig kijelentette: az anyag nem kellően megalapozott, nem tudni ugyanis, a város milyen rendezvényeket tarthat 2010-ben.

A szintén az egyesületet képviselő Dévényi Sándor építész úgy vélte, hogy a tervezés és az engedélyezés egy évet vesz el a hátra lévő kettőből, s csupán egy marad a kivitelezésre, vagyis "csodára van szükség" a 2010-es befejezéshez.

Az ellenzék kifogásolta azt is, hogy a testület zárt ülésen tárgyalt a tanulmányról. Szerintük az adófizetőknek joguk lett volna megismerni annak részleteit.

Tasnádi Péter az önkormányzat gazdasági érdekeivel magyarázta a nyilvánosság kizárását. Azt mondta, a város számára fontos, hogy a beruházások a lehető legkedvezőbb konstrukcióban és a legjobb minőségben készüljenek el. Ha a részleteket sikerül titokban tartani, 2-2,5 milliárd forint megtakarítható és más fejlesztésekre fordítható.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását