2024. június 23. - Zoltán

Hat év börtön a volt elnöknek

Hat év börtönbüntetésre ítélte egy perui bíróság kedden Alberto Fujimorit, az ország volt elnökét. A bíróság hatalommal való visszaélés miatt ítélte el a politikust, aki szerdán újra bíróság elé áll, emberiség elleni bűncselekmények miatt.
2007. december 12. szerda 10:15 - Hírextra
Fujimori 1990 és 2000 között volt Peru elnöke, a kedden hozott ítélet szerint törvénytelenül kutatatta át korrupcióval vádolt kémfőnöke, Vladimiro Montesinos lakását. A kémfőnököt azután vádolták meg korrupcióval, hogy az egyik helyi tv bemutatott egy rejtett kamerás felvételt, amelyen Montesinos szavazatot vásárolt Fujimori elnök számára. A bírói döntés szerint a volt elnöknek 135 ezer dollár, több mint 23 millió forint pénzbírságot is fizetnie kell.

A perui fővárosban szerdán kezdődik Fujimori újabb pere, a vád szerint ő adott utasítást 25 ellenzéki aktivista meggyilkolására, a 90-es évek elején. A volt elnök tagadja a vádakat, mint mondta, ha történtek is ilyen esetek az elnöksége alatt, arra nem ő adott utasítást, és mélységesen elítéli az ilyen cselekményeket. Ha bebizonyosodik a 69 éves politikus bűnössége, a perui törvények értelmében 30 éves börtönbüntetésre és 33 millió dolláros, több mint 5 és fél milliárd forintos pénzbüntetésre számíthat.

A japán származású Alberto Fujimori egy korrupciós botrány miatt lemondott elnöki posztjáról, majd elhagyta Perut 2000-ben. Néhány évig Japánban élt, majd Chilébe utazott, ahol letartóztatták és szeptemberben kiadták hazájának.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását