2024. május 2. - Zsigmond

Magyar siker a Természettudományi Olimpián

Először nyert magyar diák aranyérmet a Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpián, amelyet idén Tajvan fővárosában Tajpejben rendeztek meg december 2. és 11. között. Szigetvári Áron, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium 10. osztályos diákja vehette át
2007. december 11. kedd 13:18 - Hírextra
A magyar csapat további öt diákja is jól teljesített: Dabóczi Mátyás ezüst érmet, míg Sebő Anna, Késmárki András, Deák Tamás és Kovács Benjámin bronz érmet kapott - tudatta e-mailben a tanulókat felkészítő és a versenyre elkísérő Villányi Attila, biológia-kémia szakos tanár.
Valamely országos természettudományi versenyen (elsősorban fizika, kémia) döntőbe került diákok közül választották ki a csapat tagjait. Az Apáczai Csere János Gyakorlógimnáziumban tartott féléves felkészítő során jól teljesített diákokból került ki az a hat diák, akik Magyarországot képviselték a junior olimpián.

A nemzetközi versenyt Indonézia alapította 2004-ben, melyen egy-egy ország hat fős diákcsapattal vehet részt. A szabályok szerint a tanulók nem érhetik el a verseny naptári évében 16. évüket. A verseny teszt-, elméleti- és gyakorlati fordulóból áll. A fiataloknak a teszt során 25 kérdésre kell választ adniuk a kémia, a biológia és a fizika tárgyköréből. Az elméleti fordulón elméleti kérdéseket és számítási feladatokat kell megoldaniuk. A gyakorlati fordulót 3 fős csapatmunkában kell elvégezniük.
"Az eddigi években is valamennyi versenyző éremmel tért haza, azonban ebben az évben először sikerült beküzdeni magunkat - a főként ázsiai országok diákjaiból álló - aranyérmesek közé" - fogalmazott Villányi Attila.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását