2024. április 29. - Péter

Emelik a köztisztviselői illetményalapot

A kormány támogatja, hogy 38.650 forintra emeljék a jelenlegi 36.800 forintos köztisztviselői illetményalapot, rendezzék az egyetemi tanárok, a bírók és az ügyészek alapilletményének összegét, és támogatja az Országos Mentőszolgálat előirányzatának megeme
2007. december 11. kedd 11:33 - Hírextra
A pénzügyminiszter elmondta: a mostani vita során a költségvetés bevételi és kiadási főösszege nem változhat, csak fejezeteken belüli átcsoportosítások lehetségesek a beérkezett 360 módosító indítványról történő szavazás során. (A központi költségvetés már elfogadott sarokszámai: bevétel 7.899,542 milliárd forint, kiadás 9.017.138 milliárd forint, hiány 1.117,596 milliárd forint.)

A kormány által támogatott, lényegesebb módosító javaslatok között említette Veres János azt az indítványt, amely rendezi a felsőoktatási oktatók, valamint a kutatók illetményének alapját képező garantált illetménytételt, a köztisztviselői illetményalap, a bírói és ügyészi alapilletmény összegét, és a közalkalmazotti illetménytábla bértételeit, továbbá a közalkalmazottaknál az illetménypótlék számítási alapját.

Ennek alapján 38.650 forintra emelkedik a jelenlegi havi 36.800 forintos köztisztviselői illetményalap. Az egyetemi tanári munkakör garantált havi illetménye 416.500 forintról 437.300 forintra nő. A legalacsonyabb bírói illetve ügyészi alapilletmény havi 339.000 forintról 356.000 forintra emelkedik.

A pénzügyminiszter bejelentette, hogy a kormány megfontolásra javasolja azt a módosító javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy előirányzat-módosítási kötelezettség nélkül túlléphetővé váljon a 2008. évi gázár-kompenzációs összeg.

A beterjesztett adócsomag parlamenti vitája eredményeképpen a hitelintézeteknek és a befektetési vállalkozásoknak nem kell céltartalékot képezniük, ami 15 milliárddal forinttal csökkenti a társasági adóbevételeket, ugyanakkor a személyi jövedelemadó bevételek jövőre 15 milliárd forintos többletet jelenthetnek a költségvetésnek - mondta Veres János.

Az önkormányzati gazdálkodást érintő, elfogadásra ajánlott indítvány a középiskolába bejárók után a támogatás emelése 15 ezer forintról 18 ezer forintra, a szombathelyi színház működési keretének kiegészítése 50 millió forinttal - közölte a kormány által támogatott javaslatokat a szavazást megelőzően a pénzügyminiszter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását