2024. április 30. - Katalin, Kitti

A gyógynövény nem dopping

A pekingi olimpiára készülő sportolók a megfelelő óvintézkedések figyelembevételével - egy esetleges pozitív doppingteszt kockázata nélkül - továbbra is használhatják az ősi kínai gyógymódokat - közölte kedden a 2008-as pekingi olimpia szervezőbizottsága
2007. december 11. kedd 14:52 - Hírextra
Daj Csien-ping (Dai Jianping) szerint azonban az olimpia idején a hagyományos szerek használatát is mellőzni fogják. A szakember kiemelte, a hagyományos kínai gyógynövényekre is ugyan azok a szabályok vonatkoznak, mint a nyugati készítményekre.

"A kínai gyógynövények és a doppingszerek között nincs közvetlen kapcsolat" - mondta Daj, aki egyébként az ötkarikás játékok alatt az orvosi ellátásért is felel. "A kínai gyógynövények már több ezer éve használatosak és nagyon jó hatással vannak az emberi szervezetre. Olyanok, mint a nyugati orvosságok: erősítik a testet. A gyógynövények és a tiltott szerek közötti párhuzam olyan, mintha a C-vitamint is doppingszernek tekintenénk" - érvelt Daj.

Miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) közzétette a tiltott szerek listáját, a kínai hatóságok ennek megfelelően válogatták össze azokat a készítményeket, amelyek nem tartalmazzák a kerülendő hatóanyagokat.

A korábban doppingügybe keveredett Ma Csün-zsen (Ma Junren) kínai atlétikai edző saját bevallása szerint tanítványainak olyan "hagyományos" szereket adott a minél jobb eredmények érdekében, mint például a teknősvér.

A tréner a sydneyi nyári játékok előtt ehhez hasonló különös módszerekkel készítette fel a 27 főből álló csoportját, akiket végül doppingolás vádjával el is tiltottak az ötkarikás játékok előtt.
"Bizonyos értelemben tragédia, ha egy sportoló a tiltott szerek használata mellett dönt, és ha ezt ráadásul az olimpia alatt teszi, az az egész világnak tragédia" - tette hozzá Daj.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását