2024. április 28. - Valéria

Vásárlási láz a karácsonyi piacokon

Rekordforgalmat bonyolítottak le a hét végén, elsősorban szombaton az ausztriai bevásárlóközpontokban és hagyományos karácsonyi piacokon. Bécsben olyan embertömeg hullámzott a belvárosban, hogy két autóbuszvonalon fel kellett függeszteni a járatokat.
2007. december 10. hétfő 11:37 - Hírextra

Bár a végleges mérleg még nem készült el, az első becslések szerint 5-15 százalékkal nagyobb volt a kereskedelmi forgalom az idén, mint tavaly ilyenkor. Annak ellenére, hogy a mostani szombat vallási ünnepre, a szeplőtelen fogantatás napjára esett, az üzletek és piacok javarésze nyitva tartott, ami ki is váltotta a katolikus egyház rosszallását.

A fővárosban hozzávetőleg egymillióan járták a bevásárló utcákat, hogy karácsonyi ajándékok után vadásszanak. Az idén a bécsi hatóságok szigorúan korlátozták, hogy hány turista-autóbusz hajthat be a fővárosba, de így is 650, látogatókkal zsúfolásig teli busz érkezett a szomszédos oszágokból, köztük Magyarországról.

A legfelkapottabb bevásárló utcában, a Mariahilferstrassén csaknem 340 ezren fordultak meg az üzletekben, de hasonló volt a zsúfoltság a Kärtner Strassén is. Szombat délutánra olyan hatalmas embertömeg lepte el a belvárost, hogy két autóbuszvonalon leállították a közlekedést. Az ugyancsak rendkívüli népszerűségnek örvendő Shopping City Süd bevásárlóközpontnál akkora volt a roham, hogy már délelőtt tíz óra körül három kilométeres torlódás alakult ki az odavezető sztrádán.

Hasonló emberáradat zúdult Salzburgra is. Csupán a szomszédos Bajorországból 850 autóbusz hozta a német bevásárló turistákat. (Az ünnepi játékok alatt legfeljebb 500 busznyi látogató érkezik naponta a zene városába...) A grazi belvárosi üzletek legalább 15 százalékos forgalomtöbbletről számoltak be. A tiroli bevásárlóközpontokat főképpen az olaszok és a németek rohanták meg a hazaiak mellett.

A kereskedelmi kamara arra számít, hogy az idén összességében 2 százalékkal lesz nagyobb a karácsonyi forgalom, mint tavaly, amikor is az osztrákok 1,43 milliárd eurót költöttek karácsonyi ajándékokra. A legkelendőbb termékek változatlanul a sportfelszerelések, a játékok, a ruhaneműk, a szórakoztató elektronikai berendezések, a számítógépek és az ékszerek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását