2024. május 9. - Gergely

Fontos az állam szerepvállalása az oktatásban

Felelősségteljes feladatai vannak az államnak hosszú távon az oktatási rendszer szabályozásában, a finanszírozásban és a lehetőségek megteremtésében - mondta Hiller István szakminiszter a témában rendezett szakmai konferencián hétfőn a fővárosban.
2007. december 10. hétfő 12:14 - Hírextra

A tárca vezetője kifejtette: nem ért egyet azokkal a véleményekkel, amelyek az oktatás bármely szintjén az állam szerepvállalását megszüntetnék.

Hiller István rossz iránynak nevezte az állam esetleges kivonulását a felsőfokú oktatásból. Mint mondta, a privatizációt ellenzi, s ha kell, ellene minden súllyal fellép.

Az állami felsőfokú intézményrendszer megtartása hosszú távú érdeke az országnak - jelentette ki.
A szaktárca vezetője szólt arról, hogy a demográfiai helyzet három-négy éven belül a felsőoktatást is erőteljesen érinti majd.

Utalva a közelmúltban nyilvánosságra került nemzetközi tanulói teljesítményméréseken produkált magyar eredményekre, azt mondta, hogy a gyermekek tízéves koráig a magyar oktatási szisztéma megfelelően működik. A miniszter kiemelte az óvoda szerepét, amelyre az eddigieknél is nagyobb figyelmet kell fordítani, értékeit őrizni kell.

A problémák felső tagozaton jelentkeznek - jelezte, hozzátéve: úgy látja, hogy az irány, amelyet követnek, megfelelő e téren, de az eredményekhez időre és türelemre van szükség.

A falusi kisiskolákra vonatkozó felvetésre úgy válaszolt, hogy a cél: az alsó tagozatot mindenütt megtartani, míg felső tagozaton általában már közös, jól felszerelt intézményben kell folynia a képzésnek. A tárca vezetője szerint ez helyes irány.

A miniszter kitért arra, hogy helyes volt a kétszintű érettségi bevezetése, s az elvégzett finomhangolásokkal a feladatát ellátni képes rendszer született.

A felsőoktatásban a szerkezet, a finanszírozás átalakításában, a hallgatói juttatások rendszerében, az infrastruktúra fejlesztésében erőteljes előrelépések történtek, a minőségbiztosítás és az akkreditáció területén az elkövetkező fél évben várhatók nagyobb módosulások - mondta.

Kérdésre válaszolva közölte: a szaktárca büdzséje jövő évben várhatóan mintegy 10 milliárddal lesz magasabb, ám a végszavazás előtt Hiller István nem kívánt pontos számot mondani.

A tárca első embere ugyanakkor hangsúlyozta: az oktatást egységes egészként kell kezelni, amelynek ha bármely részét megváltoztatják, az az egész rendszert érinti.

Pálinkás József (Fidesz) egyetértett a miniszter utóbbi kijelentésével.

A korábbi tárcavezető hozzáfűzte: a magyar közoktatás legfontosabb intézménye az óvoda, s minden porgrammal, ami az óvodáztatás kiterjesztését célozza, egyetért. Mint mondta, a magyar cigányság felzárkóztatásának egyik legfontosabb kérdése, hogy már az óvodában megkezdődjön az integrációjuk. Ugyanakkor szükség van az óvodák fokozott állami támogatására is - hangsúlyozta.

Pálinkás József szerint az, hogy alsó tagozaton nincs gond a gyermekek teljesítményével, azzal magyarázható, hogy itt volt a legkevesebb reform. Talán ezért működik a legjobban - jegyezte meg.
Felső tagozaton a fiatalok iskolához, tanárokhoz való viszonya megváltozik. Véleménye szerint a nemzetközi felmérések eredménytelensége nem kifejezetten szakmai jellegű, hanem nevelési hiányosságokból fakad.

Hangoztatta: minden gyermeket életkorának megfelelően kell értékelni, és ezt az ő, illetve szülei tudomására kell hozni.

A falusi kisiskolákról kifejtette: ezek az intézmények küldetést valósítanak meg a kisfalvakban, ezért átlagon felüli támogatást kell biztosítani számukra.

A kétszintű érettségiről azt mondta, hogy az mára elfogadottá vált, de jelenlegi formáját módosítandónak tartotta, megszervezése ugyanis szerinte zűrzavarosan történik.

Pálinkás József szerint az iskola feladata, hogy végig vigye a diákokat, s a 12. év végén legyen az érettségi vizsga.

A felsőoktatásban a PPP-beruházások egy részét elhibázottnak, drágának nevezte. Több kollégiumban a férőhelyeket nem tudják majd feltölteni - prognosztizálta. Ha a fejlesztések állami forrásból valósultak volna meg, jobban meggondoltuk volna, mire fordítjuk ezeket a pénzeket - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását