2024. április 24. - György

Félelem és reszketés a zebrán

A minap egy érdekes plakátra lettem figyelmes a metróban: „Elsőbbsége csak akkor van, ha megadják.” A szöveghez tartozó képen egy karácsonyi ajándékokkal megrakodott ember próbál átkelni a zebrán - kevés sikerrel. Nagyon kedves, hogy arra figy
2007. december 10. hétfő 14:05 - Mohai Szilvia
Korábban is találkozhattunk már hasonló kiírásokkal, például: „Vigyázzon értékeire, itt zsebtolvajok vannak!” Ha a többi törvényszegőtől is óvni akarják a népet, ajánlanám a „Vigyázzon életére, van, aki gyilkol!” vagy a „Ne vitatkozzon önnél izmosabb egyénekkel, mert még megverik!” táblákat, utóbbit például egy focimeccsre. A metróban látott felhívást olvasva ellentétes érzéseim támadtak: egyrészt igazán kedves, hogy valaki figyel az ember épségére; másrészt pedig siralmas, hogy a szabályokat megszegők ellen egyedüli fegyverünk az, hogy vigyázunk magunkra.

A KRESZ, azon belül is a zebránál való elsőbbségadás az utóbbi évtizedekben (mióta a hazai utakon is tekintélyes mennyiségű autó jár) mindig nagy problémát jelentett. Mielőtt bárki „tipikus magyar hozzáállásnak” bélyegezné ezt a viselkedést (ezt a kifejezést különben is utálom, főleg olyanok szájából, akik a véleményük szerint rendkívül frappáns megnyilatkozás odavetésekor csak azt felejtik el, hogy maguk is magyarok), tudnunk kell, hogy jó pár országban van ez így; világutazók tudnák csak megmondani, van-e olyan hely, ahol a KRESZ-tudás nem szűnik meg a hőn áhított plasztikkártya kézhez kapása után. Én nem vagyok világutazó, így csak egyet tudok: Belgium. Az EU-nak is benne lehet a keze a dologban, mindenesetre életemben először brüsszeli tartózkodásom alatt volt olyan élményem, hogy a „zebrán való átkelés” és az „életveszély” nem szinonimák.

Valami lehet ott a levegőben, az EU Parlament épületén lengedező zászlókon kívül. Mert előfordulhat, hogy valóban több a rendőr, ám a brüsszeli autósok akkor is megállnak, ha a kékruhásoknak se híre, se hamva. Buszok, Mercik, tragacsok; mindenki. De nem ám, amikor a gyalogos elindul az úton; már akkor, amikor megfogalmazódik benne a gondolat, hogy a fehér csíkokon kíván áthaladni. Egy nemzetközi újságírócsapattal voltam kint a nyáron, és mikor eme földönkívüli jelenség először megtörtént velünk, emlékszem, egy görög lánnyal meglepetten néztünk egymásra: „Te is láttad? Hát ez meg mi volt?” Biztosan vannak Brüsszelnek gyenge pontjai is, például borozni itthon fogok, de ha gyalogosnak kell lenni, azt inkább ott.

Kanyarodjunk vissza a hazai zebrákhoz. A technika ma már oly fejlett, hogy némely gyalogátkelőnél szép zöld másodperc-visszaszámlálót szereltek fel. Ha eléri a nullát, szerencsére nem robban; de legalább olyan félelem tölti el az embert, hiszen valószínűleg épp az útest közepén áll, s számtalan támadásra kész autós bőgeti a motort körülötte. Mit lehet tenni; szaladni kell. Kisgyerekkel, babakocsival, bottal, járókerettel, esernyővel, tízkilós poggyásszal, jeges úton, havas úton. Hiszen mindjárt piros, mit keres egy gyalogos olyankor az úton?! Számtalan hasonló zebra van a városban, a két kedvencem a Deák téren az Andrássy útnál és a Rákóczi út-Astoriánál található átkelők; rövidtávfutóknak különösen ajánlom mind a kettőt. Ha edzeni támad kedvük, ott megtehetik; tájékoztatást szívesen fogadnék: hány km/h-s sebességgel lehet átérni a túloldalra, mire a szép zöld számláló a nullához ér? Csak úgy kíváncsiságból.

Vajon mi viszi rá az autósokat, hogy a szabályokat így figyelmen kívül hagyják? Nyilván a fizikai fölény; ha elütnek, ők jönnek ki jobban a dologból. Mi a másvilágra, ők maximum a dutyiba kerülnek. Hogy ne csak az autósokra panaszkodjunk folyton: a kerékpárosok is tudnak ám veszélyesek és a szabályokat figyelmen kívül hagyók lenni; főleg, ha az autósokat kollektíven utálandó megrendezik rendkívül népszerű éves megmozdulásukat; mikor is nem a kocsiktól, hanem a bicikliktől nem lehet biztonságosan közlekedni. Hogy gyalogos lévén ne érhessen az elfogultság vádja, a kritikát nem kerülhetik ki ők (azaz mi) sem. Borzasztó, miket művelünk az úton való átkelés közben. Megállunk, csevegünk, paprikás krumplit főzünk, sárkányt eregetünk és még sorolhatnánk. Akadályozzuk a forgalmat. Még szerencse, hogy a járművekhez képest elég kicsik vagyunk, így ha átmennek rajtunk, alig horpad be a karosszéria. Az önbíráskodó autósok pedig úgy gondolják, ha valaki lassú, át lehet menni előtte, mögötte, esetleg rajta.

Van-e megoldás? Jó lenne, ha a két oldal beleélné magát egy kicsit a másik helyzetébe; mondjuk egyszer-egyszer játszhatnánk fordított napot. Az autósok kölcsönadnák a kocsijukat nekünk, és ők mennének gyalog. Bár, talán így mégsem lenne igazságos; elfelejtettem, hogy olyan is van, hogy bosszú… Így marad a fenti szöveg; tessék vigyázni a zebrán, lassabban haladók esetleg vigyenek magukkal egy zászlórudat vagy kalapácsot. Hátha úgy méltóbb ellenfelek leszünk. Mert azok vagyunk, sajnos.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását