2024. április 25. - Márk

Ajándék a Fehér Házba

Mit is adjunk ajándékba az amerikai elnöknek? A George Bush számára tavaly ajándékozott tárgyak listája alapján világos: egy átlagos tollkészlet szóba sem jöhet.
2007. december 9. vasárnap 09:32 - Hírextra

Thakszin Sinavatra akkori thaiföldi kormányfő például 11 ezer dollár értékű Cartier Santos Dumont órával lepte meg 18 karátos fehérarany tokban az amerikai elnököt 2006 áprilisában.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tavaly júliusban, néhány héttel az elnök születésnapja előtt W betűt formázó fehér bőr díszítésű, fekete bőr lovaglócsizmát ajándékozott George Bushnak a texasi birtokán való időtöltéshez.

Az amerikai külügyminisztérium által összeállított lista szerint Bush elnök, felesége, Laura, a kormány tagjai és más magas rangú amerikai főtisztviselők több ezer dollár értékű ajándékot kaptak tavaly külföldi vezetőktől és a barátaiktól. Több tárgy az amerikai és a külföldi vezetők közötti találkozásokon szokásos ajándékozás keretében került új tulajdonosához, az értékesebb ajándékokat azonban át kell adni az kormányzat részére.

Egy 2006-os törvény értelmében a megajándékozottak a külföldi vezetőktől kapott, 305 dollárnál értékesebb ajándékokat nem tarthatják meg. Így kívánják megakadályozni, hogy valaki befolyást gyakoroljon az amerikai politikára. Az amerikai nép nevében azonban elfogadják az ajándéktárgyakat.
2006 januárjában a Bush-házaspár mindkét tagja John Kufuor ghánai elnöktől smaragdzöld, lila, indigókék, narancs és bíborszínű, geometriai mintákkal díszített, kézzel szőtt kentét, hagyományos ghánai öltözéket kapott ajándékba.

Szintén januárban egy mexikói kormányzó és a felesége Laura Bushnak színezüst, üreges mellszobrot ajándékozott. A Teremtő című alkotást 1500 dollárra becsülték. Bush asszony tavaly kasmírsálat, selyemkendőket, számos könyvet és ékszert is elfogadott.

Condolezza Rice-t többek között kézzel festett, díszes gömbbel lepték meg, amelyben a saját képmása volt. A 800 dollárra becsült tárgyat - egy kínai tábornok ajándékát - a külügyminisztérium múzeumában helyezik el. A külügyminiszter asszony legértékesebb ajándékát tavaly Abdallah szaúdi uralkodótól kapta: gyémántokkal ékesített fehérarany gyűrűt, fülbevalót, karperecet és nyakéket, 20 ezer dollár értékben. Nyolc hónappal később az uralkodó újabb ékszerkollekcióval lepte meg a külügyminisztert, ezúttal 12 ezer dollár értékben.

A megajándékozottak között volt Dick Cheney alelnök és felesége, Lynne, több miniszter, törvényhozók. Az elnökjelölt-aspiránsok közül Hillary Clinton demokrata párti szenátor egy-egy 200 dolláros ezüsttárgyat kapott ír és bangladesi vezetőktől, míg a republikánus párt színeiben elnökjelöltségre pályázók közül John McCain szenátort többek között szoborral, antik karddal és perzsaszőnyeggel ajándékozták meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását