2024. április 27. - Zita

Új gyilkossági csúcs

A tömeggyilkosok nemzetközi élbolyának harmadik helyére küzdötte fel magát Szergej Tkacs volt ukrán rendőr és családapa: az eddigi ismeretek szerint 25 év alatt több mint száz áldozata életét oltotta ki.
2007. december 7. péntek 10:53 - Hírextra

Tkacsot a katonaság után a rendőrséghez irányították, el is kezdte a belügyi főiskolát, de munkahelyén súlyos hibát követett el, ezért elbocsátották a szervektől. Ezután dolgozott a vasútnál, több bányában, kolhozban - előbb a Krím-félszigeten, majd Oroszország különböző területein.

Először 1980-ban ölt. Krímbe 1983-ban költözött, 1984-ben történtek ott az első gyilkosságok. Mivel az azonos módon elkövetett tetteket nem sikerült felderíteni, még a Kommunista Párt központi bizottsága is bekérte az anyagot, de Tkacs addigra máshová költözött. Sokkal óvatosabb lett, egy ideig évente legfeljebb kétszer gyilkolt, de az ezredforduló után megint felbátorodott, s néha naponta elindult vadászni.

Három felesége, négy gyermeke, több élettársa, sok ismerőse semmi gyanúsat nem észlelt nála.
A módszer mindig ugyanaz volt: ivott egy vodkát, bevett egy altatót - ezt 3-as kevertnek nevezik - egy vasúti sín, vagy egy országút közelében keresett egy fiatal nőt, néha kislányt, megerőszakolta, nyaki ütőerének szorításával megfojtotta, magához vette ékszereit, táskáját és fehérneműjét, majd bonyolult úton távozott a helyszínről, mindig gondolva arra, hogy a rendőrkutyák ne tudjanak szagot fogni.

Indítékai között szerepelt az is, hogy bebizonyítsa a rendőrség vezetőinek, hogy apparátusuk alkalmatlan.

A rendőrök beismerik, hogy máig nem fogták volna el, ha nem öli meg egyik ismerőse hatéves kislányát, s nem érzi úgy, hogy az ismeretség miatt el kell mennie a temetésre: ott felismerték a kislány barátnői.

Tkacsot a december 16-án, Ukrajnában kezdődő perben hetven gyilkossággal vádolják, de további mintegy 30 ügyben még nyomoznak. Tettei miatt legalább tíz embert ítéltek el, akik - különféle rendőri módszerek hatására - általában beismerték az el nem követett bűncselekményeket. Ők mindaddig börtönben maradnak, amíg az adott ügyben Tkacsot jogerősen el nem ítélik.

A világranglistán Tkacs a harmadik helyen áll: az első Pedro Alonso Lopez, aki 1973-1980 között Ecuadorban háromszáz embert ölt meg, a második Bernard Prigan, aki 1948-1952 között 147 nőt erőszakolt és gyilkolt meg.

A volt Szovjetunió területén Tkacs az első, a második Andrej Csikatilo, a "rosztovi hasfelmetsző", aki 1978-1990 között 53 nő és gyermek életét oltotta ki, a harmadik Anatalij Onoprijenko, aki 1989-1996 között 52 embert, köztük tíz gyereket ölt meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását