2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ritka kéziratok árverése

Ilyen mennyiségben és minőségben rég látott irodalomtörténeti és történelmi dokumentumokból álló árverési kínálatot a hazai közönség. Az Alexandra Antikvárium december 15-i aukcióján 138 unikális tételt visznek kalapács alá. Alig néhány indul közülük tíze
2007. december 7. péntek 08:57 - Hírextra
A levelek, kéziratok az aukció legkülönlegesebb, egyedülálló dokumentumai, hiszen ezek egyedi, egyetlen példányok. A huszonhét tételnyi kézirat szerzői jeles történelmi személyiségek, a magyar és a világirodalom nagyjai, Báthory István erdélyi fejedelemtől egy elismervénnyel, Zrínyi Ilonától egy ékes magyar nyelven írt levéllel az élen. II. Rákóczi Ferenc, Mária Terézia, Deák Ferenc, Kossuth Lajos levelei, Batthyány Lajos gróf körlevele, Károlyi Sándor Szatmár megyei főispán (a későbbi szatmári béke aláírója) magyar nyelvű, eredeti pátense mind különleges értékek. Az árukat is egészen 2 és fél millióig jegyzik.

Károlyi Gáspár gönci prédikátor, az első teljes magyar biblia fordítója levelet küldött 1583-ban Köteles Márton kassai bírónak. Károlyi kéziratot még soha nem aukcionáltak, ezért a publikálatlan jó állapotban megmaradt levélért 8 millió forintról lehet licitálni.

Az irodalmi ritkaságok között Vörösmarty Mihály Országház című versének saját kezű, aláírt kézirata 5 millió forintról indul. Ugyanennyiért lehet megvenni Arany János Szent-László című legendájának saját kézzel írt oldalait. És 5 millióra taksálják Ady Endre Piros és fekete című esszéjének nyolc oldalas, saját kezű, aláírt kéziratát, mely az Ady által szerkesztett A forradalmár Petőfi kötet előszavaként jelent meg.

Batsányi János a Magyar Museum folyóirat támogatásáról írt levelet Ráday Gedeonnak, ezek a sorok 2 millió forintot érnek. S a további iratok szerzői is olyan nagyságok, mint Kazinczy Ferenc, Kisfaludy Sándor, Gárdonyi Géza, Kosztolányi Dezső, Weöres Sándor. Négy, huszadik századi magyar író (Móricz Zsigmond, Pilinszky János, Szentkuthy Miklós és Weöres Sándor) kéziratos önéletrajza is gyűjtői csemege, 100 ezer forintért.

A világirodalmi ritkaság Voltaire, Bernard Shaw, Baudelaire, a meseíró Jakob Grimm egy-egy levele. A közelmúlt irodalmának, de történelmének is ékes dokumentuma Robert Graves angol költő saját kezű levele Aczél György miniszterhez.

Az irodalmi relikviák sora Kosztolányi Dezső és a kabarészerző Nagy Endre könyvtárából származó kötetekkel folytatódik. A tulajdonosi bejegyzés, vagy a nekik szóló ajánlás emeli a könyvek értékét.
Egy 1842-es Byron kötet 400 ezer forintért pedig azért lehet vonzó a gyűjtőknek, mert azt Arany János dedikálta Gyulay Pálnak. Alig fordul elő a könyvpiacon Juhász Gyula Szép csöndesen - Szögedi idillje, amely egyetlen 1909-es kiadás. Ráadásul Juhász Gyula dedikálta is "Székely Bélának, a nagytekintélyű színházi embernek" Kikiáltási ára 100 ezer forint.

Kazinczy Ferenc 1811-es kiadású Tövisek és virágok című epigramma kötete a nyelvújítási harc első irodalmi megnyilvánulása. A szakirodalom a legritkább könyvek közé sorolja, így nem tűnik soknak a félmilliós kikiáltási ár.

Egy első és egy javított második kiadás Madách Imre Az ember tragédiájából 100-100 ezer forintért lehet valakié. Kölcsey Ferenc 1832-1833 közötti naplójának első kiadása 40 ezer forintért szerezhető meg.

A Borovszky Samu által szerkesztett, 1896-1914. között megjelent Magyarország vármegyéi és városai - Magyarország monográfiája - mind a 24 kötete szerepel az 1,5 millió forintos tételben
Ortelius németnyelvű krónikája először 1602-ben jelent meg Nürnbergben. S bár
1395-től tárgyalja a történelmi eseményeket, de a török háborúk idejére vonatkozóan részletezőbbé válik, hivatalos jelentésekre támaszkodó szövege az egykorú eseményeket illetően forrásértékű. Rendkívül sok metszetet tartalmaz magyarországi városokról, neves személyiségekről. Szinte az összes jelentős erődítménnyel ellátott magyar város benne van, ahol 1552 és 1602 között magyar-török harcok zajlottak. Más példányokból a metszeteket rendszerint kivágták. Ez pedig hiánytalanul kerül kalapács alá 1 millió forintért.

Isaac Newton angol természettudós alapműve, A természetfilozófia matematikai alapelvei, második 1713-es kiadása azért is különlegesség, mert ez a szerző életében megjelent legteljesebb szövegű és gazdagon illusztrált kötet. Magyarországon még nem szerepelt aukción ez a Newton mű, de a külföldi árveréseken is ritka érték. Ezt a szép példányt 2 millió forintra tartják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását