2024. március 29. - Auguszta

Mi kerüljön az ünnepi kosárba?

A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) jó tanácsok egész sorával segít az ünnepi vásárlásban - tájékoztatta a hivatal a Magyar Távirati Irodát. Ezek lényege, hogy gondos, körültekintő vásárlással maga a fogyasztó is sokat tehet azért, hogy ne érje
2007. december 7. péntek 07:19 - Hírextra

Elegendő bevásárló szatyorral, zacskóval, mélyhűtött termékek vásárlásánál hűtőtáskával és listával célszerű elindulni vásárolni. Lehetőleg ne kérjünk az üzletben műanyag zacskót, mert ezzel is csökken a hulladék mennyisége - hívja fel a figyelmet a környezetvédelemre a közlemény.

Alkalmi, ellenőrizetlen árustól, aluljáróban, piszkos üzletben soha ne vásároljon senki zöldséget, gyümölcsöt, édességet. Fölösleges, gyanús, túl olcsó terméket nem szabad venni.

Szemüveget, nagyítót is hasznos lehet beszerezni a termékek jelölésének, összetételének, fogyaszthatósági idejének böngészéséhez. Így az is kiderülhet, nincs-e átcímkézve az áru. Lejárt terméket, sérült csomagolású, újrafagyasztott árut nem szabad megvenni, még akciósan sem.

Az E-számok többségétől nem szabad félni - állítja a MÉBIH közleménye. Sok közismert, ártalmatlan anyagnak mint a citromsav, a karamell, van E-száma, ettől még nyugodtan fogyasztható.

De nem árt korlátozni, azaz ritkán fogyasztani olyan élelmiszeripari készítményeket, amelyek szinte kizárólag csak cukorból, adalékanyagokból és vízből állnak.

A húsok, halak frissessége ünnep előtt különösen kényes kérdés. Az eladó által becsomagolva átnyújtott árut nyugodtan meg lehet vizsgálni a vásárlás helyszínén és megítélni, hogy annak milyen a színe, szaga, állaga, mennyire friss. Legjobb, ha a húst otthon darálja meg a háziasszony.

A mákot, diót érdemes átvizsgálni, nincs-e benne törmelék és molyosodásra utaló jel. Aszalt gyümölcsnél előfordulhat penészedés is.

A tej-, illetve étbevonó masszából készült termékek olcsóbbak, mint a nagyobb csokoládétartalmúak - de más a "feladatuk" és a minőségük is.

Ünnepek idején se feledkezzen el senki arról, hogy a blokkot mindenhol, minden vásárlás alkalmával kötelesek adni a pult mögött állók - kérés nélkül - kérésre pedig számlát is. A vásárlási blokkot az esetleges reklamáció miatt minden esetben célszerű megőrizni - javasolja a MÉBIH.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását