2024. május 8. - Mihály

Közoktatási szervezetet a BKV-sztrájk ellen

Három közoktatási szakmai szervezet továbbra is azt kéri BKV sztrájkbizottságától, hogy ne tartsanak munkabeszüntetést az érettségi vizsgák idején, s így az írásbelik utolsó napján se akadályozzák a diákok eljutását a matúrára - ezt az érintett tömörülése
2008. május 20. kedd 13:50 - Hírextra

Nemes Gábor, a BKV sztrájkbizottságának szóvivője május 8-án jelentette be, hogy többnapos BKV-sztrájk lesz május 27-étől, keddtől; a sztrájkot 0 órától tartják meg azok a tagszervezetek, amelyek csatlakoztak a határozatlan idejű munkabeszüntetéshez. Hozzátette, a tervek szerint többnapos sztrájkot tartanak, befejezésének időpontját később közlik.

A három közoktatási szervezet vezetője - az április 14-i nyílt levelében foglaltakat megerősítve - utal arra, hogy az írásbeli érettségi vizsgák május 27-én fejeződnek be, s ezután folytatódik a vizsgaidőszak az emelt és középszintű szóbeli érettségi vizsgákkal és a szakközépiskolai és szakiskolai szóbeli szakmai vizsgákkal.

A vizsgák lebonyolításának alapvető feltétele, hogy az érettségiző és szakmai vizsgát tevő tanulók zökkenőmentesen eljussanak a vizsgák színhelyére. Május 27-én délelőtt mintegy 28 ezren, délután 2 ezren tesznek írásbeli érettségi vizsgát. Délelőtt informatikából, délután a művészeti tárgyakból és ének-zenéből érettségiznek a diákok.

Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese az MTI-nek korábban azt mondta, nem tartja kizártnak, hogy pótnapot jelölnek ki.

A közoktatási törvény szerint az oktatásért felelős miniszter intézkedhet az érettségi megtartásával kapcsolatban, ha e nélkül veszélybe kerül az érettségi jogszabályok szerinti lebonyolítása.

Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke, Szebedy Tas, a Gimnáziumok Országos Szövetségének elnöke és Szenes György, a Magyar Szakképzési Társaság főtitkára a kedden nyilvánosságra hozott közös levélben köszönetet mondtak azért, hogy az érettségi vizsga eddigi menetét nem zavarták meg sztrájkkal a közlekedési dolgozók.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy a munkavállalóknak és a szakszervezeteknek alkotmányos joga, hogy követeléseiknek sztrájkkal adjanak nyomatékot. Megértjük, hogy céljaik eléréséhez ezt az eszközt kénytelenek választani" - írják, ugyanakkor ismételten azt kérik Gaskó Istvánhoz, a VDSZSZ elnökéhez és Nemes Gáborhoz, a VTDSZSZ sztrájkbizottság szóvivőjéhez intézett levelükben, hogy ne sztrájkoljanak, és ne tartsák fenn a sztrájkfenyegetést a vizsgaidőszakban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását