2024. március 29. - Auguszta

Bemutatták a kiadványokat

Az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítvány (EÖKiK) legújabb kiadványainak bemutatójára került sor az intézmény székhelyén Budapesten. A kutatóintézet által minden évben megjelentetett Cigánynak lenni Magyarországon című kiadvány legújabb k
2007. december 7. péntek 06:31 - Hírextra

A romapolitika kifulladása alcímet viselő jelentés tanulmányai közül három a közoktatási kirekesztés példáival, illetve a kistelepülési önkormányzatok társadalom- és oktatáspolitikáinak diszfunkcióival foglalkozik. Egy másik tanulmány azt bizonyítja, hogy a 2006-os kisebbségi önkormányzati választások igazolták a törvénymódosítás kapcsán korábban megfogalmazott aggodalmakat. 2006-ban jelentős mértékben aktivizálódtak a szélsőjobboldali erők, illetve sajtóorgánumok. A kötet két tanulmánya is foglalkozik a gyűlöletkeltéssel.

Zolnay János Kirekesztés, szegregáció, vákuumhelyzet a drávaszögi kistérség iskolakörzeteiben című műhelytanulmány szerint a legsúlyosabb közoktatási kirekesztés a közoktatási vákuum-helyzet, az ilyen iskolákba járó gyerekeket egyetlen környékbeli iskolacentrum sem fogadja be, ugyanakkor az iskolát fenntartó önkormányzatok is ellenérdekeltek az iskolafenntartásában és sem anyagi, sem erkölcsi felelősséget nem vállalnak azért, hogy az intézmény legalább minimálisan kielégítő feltételek között működhessen.

Petrás Éva A szlovák nemzet történetisége című tanulmányban az intézet összehasonlító nacionalizmuskutatásának keretében a szlovák nemzettudat kialakulásának sajátosságait elemzi. A tanulmány a két nemzet nemzettudatának kölcsönhatásait vizsgálja és megállapítja, hogy a szlovák nemzeti identitás jelentős mértékben a magyarral szembeni öndefiniálásként, ám a magyar nemzettudatra sok tekintetben rímelve nyert önkifejezést.

Gyurgyík László A szlovákiai magyar lakosság kormegoszlása című dolgozata a szlovákiai magyar lakosság szerkezeti jellemzői közül az egyik legkedvezőtlenebb demográfiai mutatóval, a magyarok kormegoszlásának változásaival foglalkozik. A korösszetétel alakulását a tanulmány országos szinten 1921-től 2001-ig, járások (kisrégiók) és települések szintjén a 2001. évi adatok alapján vizsgálja.

Jakab Attila A szlovákiai magyarság vallási arculata című tanulmánya szerint Szlovákia rendkívül érdekes laboratóriuma az értelemszerűen egyetemes és nemzetfeletti vallási/spirituális eszmények és a nagyon is pragmatikus, hétköznapi nemzeti/kisebbségi törekvések egyazon egyházi intézményes keretben való összehangolása tudathasadásos állapotának. A tanulmány a kutatás kiszélesítésére vonatkozóan fogalmaz meg javaslatokat.

Hegedűs Dániel Komplementer vagy redundáns struktúrák a területi együttműködés európai szabályozásában című tanulmánya az ECG kialakulásának folyamatát, jellemzőit, valamint az EGTC-vel történő párhuzamos fennállásának, működésésének lehetőségeit és következményeit veszi górcső alá.

Az ebben az évben indított EÖKiK-jegyzettömb első darabja a nemzetközi kisebbségvédelem fejleményeiről számol be a 2007-es év első negyedévében. A Böszörményi Jenő által jegyzett szöveg a nemzetközi szervezetekben folyó, mára igencsak szerteágazóvá vált kisebbségvédelmi munkáról ad áttekintést, s célja szerint hozzá kíván járulni a magyarországi döntéshozók és a szélesebb közvélemény tájékozódásához a nemzetközi fejlemények területén.

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását