2024. április 19. - Emma

Csapody indul

Csapody Miklóst indítja az MDF a XI. kerületi időközi parlamenti választásokon - jelentette be Almássy Kornél, a Magyar Demokrata Fórum alelnöke csütörtökön Budapesten, a jelölttel tartott közös sajtótájékoztatón.
2007. december 6. csütörtök 23:29 - Hírextra

Csapody Miklós hangsúlyozta: tizenegy pontos programjában döntően olyan kerületi kérdések szerepelnek, amelyeknek országgyűlési vonzatai is vannak. Ezek között említette a közlekedést, az elöregedést, a civil szféra erősítését. A program foglalkozik az egészségügyi reformmal is, de nem szerepelnek benne a határon túli magyarokat érintő kérdések és külpolitikai témák sem - tette hozzá.
A politikus elmondta: mostani tervei nagyban hasonlítanak a 2006-os választási programjára. Tavaly a választók nem a programok, hanem a pártszimpátia alapján szavaztak, idén remélhetőleg mérlegelni fognak a szavazók, és a konkrét elképzelések, valamint az elmúlt időszak alapján döntenek - mondta a képviselő az MTI azon kérdésére, hogy vajon miért sikerülhet 2008-ban az, ami 2006-ban nem sikerült.

A távirati iroda azon kérdésére, hogy vajon az országos közvélemény-kutatásokban látható párttámogatottsági folyamatok érvényesülnek-e majd a XI. kerületben is, Csapody Miklós azt válaszolta: nem tart attól, hogy az országos pártpreferenciák alapján dől el a választás a kerületben.
A politikus hozzátette: magas részvételt szeretnének, de számolni kell azzal, hogy kevesebben mennek majd el szavazni januárban, mint a 2006-os választásokon. A kopogtatócédulák összegyűjtésével azonban jól áll az MDF, közel a leadáshoz - fűzte hozzá.

Csapody Miklós kiemelte: nem fog visszalépni egyik jelölttársa javára sem.
Az MDF-es politikus a rendszerváltás óta négyszer volt a XI. kerület országgyűlési képviselője, tavaly azonban listán jutott be az Országgyűlésbe, akkor ugyanis a Fidesz-KDNP színeiben induló Deák András jutott parlamenti mandátumhoz a kerületből. A kereszténydemokrata politikus októberi halála miatt tartanak időközi választást január 27-én Újbudán.

Az MTI információi szerint a képviselői helyért hatan indulnak.
A Fidesz és a KDNP közös jelöltje feltehetőleg Rétvári Bence, a fővárosi KDNP-frakció tagja lesz. Az MSZP és az SZDSZ jelöltje a hivatalosan meg nem erősített információk szerint Lakos Imre szabad demokrata politikus lesz, aki jelenleg Újbuda alpolgármestere, és szintén listáról, jelenleg is az Országgyűlés tagja.

A távirati iroda úgy tudja, hogy a Jobbik Mestyanek Ödönt indítja, aki korábban a MIÉP színeiben Újbuda alpolgármestere volt. A MIÉP Fenyvessy Zoltánt, a párt alelnökét jelöli, aki korábban képviselőként tevékenykedett a helyi testületben. A Munkáspárt feltehetőleg Székely Pétert, a párt elnökségi tagját indítja a megüresedett parlamenti székért.

A képviselői helyért - miként a négyévenként szokásos választásokon - bármely választójoggal rendelkező magyar állampolgár indulhat, aki 750 érvényes ajánlószelvényt összegyűjt. Január 4-éig lehet a jelölteket bejelenteni, ám előtte a jelölő szervezeteket is nyilvántartásba kell vétetni.
A választás első fordulója akkor lesz érvényes, ha a választópolgárok legalább fele szavaz, és akkor lesz eredményes, ha az egyik jelölt megszerzi a szavazatok több mint felét. Érvénytelen, vagy eredménytelen választás esetén a második fordulót február 10-én tartják meg.

Az időközi választás idején ugyanazok a jogszabályok érvényesek, mint az országgyűlési választások idején, így például lesz kampánycsend, és külföldön is lehet majd voksolni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását