2024. április 18. - Andrea, Ilma

Vita a költségvetésről

Gulyás József (SZDSZ) azt mondta: az önkormányzatok esetében a finanszírozás alapproblémáira kell választ adni, s ehhez szükség lenne az egész önkormányzati rendszer teljes áttekintésére. A politikus szerint enélkül idén is és jövőre is csak átmeneti mego
2007. december 5. szerda 06:45 - Hírextra
Vitányi István (Fidesz) arról beszélt, hogy a hátrányos helyzetű kistelepüléseken lehetetlen növelni az önkormányzatok bevételeit az iparűzési adóval. Saját választókörzetét, a Hajdúságot említette, ahol nem egy településen 40 százalék körüli a munkanélküliség, s ezeken a településeken az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató. Ilyen esetekben a bevétel növelése lehetetlen - szögezte le.

Fülöp István (Fidesz) a jövő évi költségvetés környezetvédelmi fejezetéről szólva azt mondta, hogy bár Fodor Gábor miniszter eddigi tevékenysége pozitív módon tükröződik vissza a javaslatban, ez kevés. Úgy vélte, a tervezett létszámnövelés csak az elmúlt évek leépítéseinek a kompenzálása, míg a fejlesztésekre szánt pénz is csak az elmúlt évek elmaradásainak pótlása. Példaként a vízügyi előirányzatot említette, amelyre évekkel ezelőtt még 20 milliárd forint állt rendelkezésre, ma pedig ennek töredéke. Másik példaként a Vásárhelyi-tervet hozta fel, amelynek megvalósításáról korábban hároméves program szólt, ma viszont húszéves.

Gúr Nándor (MSZP) szerint a jövő évi költségvetésben a fejlesztési források szétosztása jó irányú elmozdulást eredményez, s ez az "olló záródását" hozhatja magával. Úgy vélte, a fejlesztési források decentralizációja, a foglalkoztatás aktív eszközeinek hangsúlyosabbá válása pozitív elmozdulást eredményez. Példaként saját választókerületét, Edelényt említette, ahol - mint mondta - az elmúlt két évben, bár generális változás nem történt, de a gazdasági életben, a foglalkoztatás területén már lehet érzékelni az eredményeket.

Puskás Tivadar (KDNP) azt mondta: ha a kormány visszavonja az egészségbiztosítás átalakítását célzó törvényjavaslatot, amelynek eredményeképpen - a politikus szerint - privatizálnák az egészségbiztosítást, akkor az ellenzék megszavazza a költségvetéshez benyújtott szocialista, szabad demokrata módosításokat.

Gyenesei István (független) szerint a jövő évi költségvetési javaslat vitájában méltatlanul kevés szó esett a sportról, pedig - véleménye szerint - 2008, az olimpia miatt, a sport szempontjából minősített év lesz. Hiányolta, hogy a sport támogatásán belül nem jelenik meg külön sorban a Magyar Olimpiai Bizottság, illetve a Nemzeti Sportszövetség. Közölte: módosító indítványában e hiányosságot kívánja korrigálni.

Simon Miklós (Fidesz) a 471-es út rekonstrukciójára benyújtott módosító javaslatát indokolva közölte: ezen az úton évente számos halálos baleset történik, közel száz veszélyes kanyar nehezíti a közlekedést. Hozzátette: Veres János, a térség országgyűlési képviselője több alkalommal is tett ígéretet ennek az útnak a felújításra, ám ez mindeddig nem történt meg.

Mint mondta, módosító javaslatot nyújtott be annak érdekében is, hogy megépüljön a Nyírbátort és Nyírbogátot elkerülő útszakasz. Közölte: javaslatot tett a Szatmár-Beregi Nemzeti Park létrehozására is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását